4 mar. 2016

Cupa Carnavalui, competiţia sportivă a „micilor fotbalişti”

De mai bine de un deceniu a luat fiinţă la Leucuşhaz tradiţia de a organiza o competiţie sportivă naţională, unde participă „mici fotbalişti” de la şcolile în care se învaţă limba română în Ungaria. Deoarece concursul este organizat la început de primăvară, întrecerea sportivă a fost numită Cupa Carnavalului.

Anul acesta evenimentul s-a desfăşurat pe 26 februarie, în sala de sport a şcolii generale din Leucuşhaz. Manifestarea a avut loc în organizarea Autoguvernării Româneşti din Leucuşhaz, împreună cu şcoala generală din localitate, Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria şi Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU, instituţii din partea cărora în deschiderea evenimentului a spus câteva cuvinte de bun venit şi de încurajare a tinerilor participanţi la concurs, Gheorghe Santău, preşedintele Autoguvernării Româneşti din localitate şi Tiberiu Juhasz, preşedintele AŢRU.


La competiţie s-au înscris 7 şcoli unde se predă limba română, elevi din clasele 4, 5 şi 6. Astfel, Bihorul a fost reprezentat de şcolile din Apateu, Pocei şi Săcal, Bichişul de şcolile din Aletea, Chitighaz, Leucuşhaz şi Jula. Elevii au fost însoţiţi de profesorii de educaţie fizică şi sport şi, după caz, de părinţi. După prezentarea regulilor au fost formate echipele, 8 la număr, instituţia gazdă (Leucuşhaz) a format 2 echipe. Au avut loc 16 meciuri, echipele au fost împărţite în două grupe, în care micii fotbalişti şi-au prezentat cu ambiţie valoarea sportivă şi dorinţa de a câştiga echipa pe care o reprezintă. Fiecare meci s-a desfăşurat în decursul a 12 minute, iar o echipă a fost compusă din 5 jucători, plus portarul. În pauze, copiii au avut prilejul să se cunoască între ei, să schimbe impresii, să lege prietenii, iar profesorii să-şi împărtăşească din experienţele de până acum.Competiţia s-a terminat în jurul orei 14.00 şi a fost câştigată de echipa şcolii din Săcal. Pe locul II s-a clasat echipa şcolii din Chitighaz, care sub îndrumările profesorului, pe tot parcursul competiţiei şi cu dorinţa victoriei, s-au mobilizat demonstrându-şi valoarea, ajungând până în finala mare. Pe locul III s-a clasat echipa şcolii din Pocei.

A.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...