Gheorghe Petrujan 1935–2016

În ziua de 15 martie s-a stins din viaţă Gheorghe Petrujan, fost profesor la Chitighaz şi director al şcolii româneşti din Aletea.
Gheorghe Petrujan s-a născut pe 9 mai 1935, în comuna Micherechi, fiind cel mai mare fiu (din cei cinci) al familiei lui Gheorghe şi Floarea Petrujan. Cel care a devenit mai târziu profesor de română şi desen, mărturisea că de la părinţii săi ţărani a învăţat toate lucrurile din jurul gospodăriei, de la săpat, la secerat şi arat. Primele clase le-a terminat la şcoala din Micherechi, după care a continuat la liceul românesc din Jula.
După obţinerea diplomei de profesor la Budapesta, primul său loc de muncă a fost la şcoala românească din Chitighaz, unde a predat aproape timp de zece ani, după care a devenit directorul adjunct al şcolii şi mai târziu şi director al casei de cultură. În acei ani a cunoscut-o pe viitoare lui soţie, Marta Radici, tot micherecheancă, cu care s-a cununat în anul 1960 şi cu care au avut împreună un fiu. În anul 1963 a fost mutat la şcoala românească din Aletea, unde a ocupat funcţia de director. La începutul anilor 1970 s-a înscris la Academia Militară şi a lucrat la secţia de paşapoarte la Orosháza. De acolo a fost transferat la poliţia de frontieră din Aletea, devenind comandant.
S-a pensionat de boală înainte de vârsta de 60 de ani, ceea ce i-a permis să petreacă mai mult timp cu mult iubiţii săi nepoţi şi să-şi descopere o nouă pasiune, desenatul şi pictatul.
Întotdeauna a iubit foarte mult cultura poporului său, la Aletea a fost membrul cercului de naţionalitate. În ultimii ani petrecuţi la Aletea, a cules foarte multe informaţii despre viaţa românilor din Aletea, pe care în anul 2004 le-a publicat într-o carte.
Ca o săgeată în inima lor a fost în anul 2012 când şi-au pierdut singurul fiu, care avea doar vârsta de 49 de ani. Această durere adâncă le-a pecetluit toată bătrâneţea.
La vârsta de 70 de ani a luat, împreună cu soţia sa, o nouă hotărâre: şi-au vândut casa din Aletea şi s-au mutat înapoi la Micherechi, mai aproape de fraţi şi rude.
Gheorghe Petrujan a trăit 80 de ani. Îşi doarme somnul de veci, aşa cum şi-a dorit-o, alături de fiul lui, în cimitirul din Micherechi.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

E.Ş.

Comentarii