4 mar. 2016

Participare românească la Festivalul Francofoniei în Ungaria

În perioada 26 februarie–2 aprilie 2016, în Ungaria are loc cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Francofoniei, manifestare cultural-educativă de mare amploare organizată de Institutul Francez, Ambasada Franţei, ambasade şi institute culturale ale unor state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) care îşi desfăşoară activitatea în capitala ungară, alături de un număr important de instituţii culturale ungare, cu sprijinul Guvernului ungar.
În cadrul Festivalului Francofoniei, Institutul Cultural Român Budapesta oferă un recital de muzică clasică, susţinut de Andrei Kivu (violoncel) şi Mara Dobrescu (pian), în 29 martie 2016, la orele 18, la Budapest Music Center, o instituţie muzicală de prestigiu cu care ICR Budapesta a avut colaborări foarte bune în ultimii trei ani, atât în domeniul muzicii clasice, cât şi al jazz-ului. Repertoriul serii dedicate Francofoniei include piese de Maurice Ravel, Claude Debussy, Gabriel Fauré, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Constantin Dimitrescu şi Constantin Bobescu.

România se numără, de asemenea, printre ţările francofone care participă cu filme artistice pe parcursul „Zilelor Filmului Francofon”, manifestare ajunsă la cea de a VI-a ediţie, în cadrul Festivalului Francofoniei. În acest an vor fi prezente un număr de 30 de lungmetraje, totalizând 32 de proiecţii de film din Franţa, Canada, Grecia, Belgia, Tunisia, Tunisia şi alte ţări francofone. Astfel, în ziua de 5 martie, la Cinematograful Cirkó-Geizir din capitala ungară va fi proiectat filmul artistic „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu.

Reamintim că România este membră cu drepturi depline în OIF din 1993, iar în 2006 a găzduit (la Bucureşti) cel de al XVI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat „tehnologiilor informatice în educaţie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...