29 nov. 2016

A murit un mare admirator ungur al culturii române - Gedeon József (1956–2016)

Cultura oraşului Jula este în doliu. La vârsta de 61 de ani, după o boală grea şi nemiloasă, s-a stins din viaţă Gedeon József, directorului Teatrului Cetăţii din Jula.
A fost un om care a atras în oraşul său multă cultură de valoare internaţională, a adus la festivalurile de vară din Jula inclusiv cele mai mari nume ale scenei româneşti (Mariana Mihuţ, Beatrice Rancea, etc.). Ultima dată l-am văzut admirând teatrul românesc la spectacolul „Recitindu-l pe Shakespeare” a lui Emil Boroghină, fostul director al Teatrului Naţional de la Craiova, directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, care a sosit la Jula la invitaţia lui Gedeon. La finalul acelui spectacol greu, atât pentru spectator cât şi pentru actor, l-am întrebat pe Gedeon József (care nu vorbea limba română) cum de a avut răbdare să urmărească mai bine de o oră un recital din Shakespeare. Luminat la faţă mi-a spus atunci că nu limba contează, Shakespeare are un limbaj universal, iar el îi admiră de fiecare dată pe talentaţii actori români şi, în general, este un mare admirator al Teatrului românesc. Dar iubea nu numai teatrul ci şi muzica românească. Mi-a mărturisit că în anii 1970 asculta cu mare plăcere muzica trupei Phoenix din Timişoara.
I-a cunoscut şi i-a apreciat mult şi pe românii din Jula. A fost un mare admirator al artei pictorului Ştefan Oroian, cu care a colaborat frecvent.
Gedeon József s-a născut pe 23 martie 1956, la Jula. Începând din anul 1973 a jucat roluri mici în mai multe piese de teatru, de atunci a fost cucerit de lumea teatrului. La Universitatea din Seghedin a învăţat filologie şi a obţinut diplomă de manager artistic. Până în 1991 a lucrat ca profesor de şcoală, dar în paralel a avut o activitate intensă în organizarea unor cluburi de tineri intelectuali, a organizat concerte, cluburi de filme. În 1992 a organizat prima ediţie a festivalului de jazz din Cetatea Julei, festival care de atunci a dobândit un renume internaţional. A ajuns în fruntea Teatrului Cetăţii din Jula în anul 1995. De numele lui se leagă ideea festivalului de artă de şase săptămâni, care să ofere publicului şi turiştilor din Jula un festival pe placul tuturor iubitorilor muzicii, dansului, teatrului, artelor, etc.

E.Ş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...