29 nov. 2016

Şedinţă-fulger cu zece puncte la AŢRU

Adunarea generală a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi-a ţinut ultima şedinţă în ziua de joi, 17 noiembrie, când a fost anunţată şi audienţa publică pe care este obligată s-o ţină toate autoguvernările de naţionalitate din ţară. La şedinţă au participat 11 din cei 13 deputaţi. De această dată, la audienţa publică nu a participat nici o persoană interesată.

Înainte de a fi votată ordinea zilei, Mariana Negreu Vetró, preşedinta Comisiei Financiare a propus să se introducă încă un punct şi anume, revizuirea Statutului AŢRU, care să cuprindă ca, în viitor, fiecare preşedinte de comisie şi consilier principal să fie obligat să prezinte o dare de seamă despre activitatea sa. La următorul punct de pe ordinea de zi, preşedintele Tiberiu Juhász a prezentat un scurt raport despre cele întâmplate între ultimele două şedinţe ale AŢRU, în care a amintit, printre altele, investiţia de 180 milioane de forinţi la reconstrucţia mansardei de la şcoala din Bătania sau şedinţa de lucru, ţinută la Jula, de Comisia Parlamentară a Naţionalităţilor. După aprobarea unanimă a planului de revizuire internă pe anul 2017 a AŢRU, s-a hotărât cumpărarea unui imobil pentru Şcoala şi grădiniţa „Lucian Magdu” din Bătania, aflat în vecinătate, pe strada Puskin nr. 72, prin care s-ar lărgi spaţiul verde necesar celor două instituţii româneşti.
A fost modificată, tot cu vot unanim, prevederea bugetară a AŢRU şi a instituţiilor administrate de AŢRU, după care au urmat aprobarea a două cereri, una de la grădiniţa românească şi alta de la şcoala şi liceul românesc din Jula. Grădiniţa a cerut să i se permită ca să poată să primească în instituţie cu 20% mai mulţi copii înscrişi decât numărul maxim, de 100 de copii. Conducerea grădiniţei a motivat această solicitare cu faptul că celor 97 de copii, care frecventează în acest moment instituţia, până la 16 decembrie 2016 se vor alătura 8 şi în al doilea semestru al anului şcolar încă 3 copii. Direcţiunea şcolii şi liceului „N. Bălcescu” din Jula a cerut de la AŢRU ca să lărgească numărul personalului tehnic de la 15 la 17 persoane. Costurile necesare pentru angajarea a încă două persoane sunt acoperite din bugetul instituţiei pe anul 2016.
Şedinţa a durat doar 30 de minute şi s-a încheiat cu lansarea unor invitaţii la serbările de Crăciun: la Chitighaz, pe data de 15 decembrie, şi la Centrul Cultural Românesc din Jula, pe 20 decembrie. Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria va mai ţine o şedinţă în acest an, în luna decembrie.

E.Ş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...