Copii care ştiu să scrie corect româneşte Concurs de ortografie „Gheorghe Martin” pentru elevii români din Ungaria

Mai multe imagini aici
În ultima zi de vineri din luna noiembrie, conducerea Şcolii generale din Micherechi a organizat concursul de ortografie dedicat amintirii regretatului profesor Gheorghe Martin. Evenimentul a încheiat şirul programelor din cursul Săptămânii Limbii Materne. La concursul pe ţară s-au înscris 33 de elevi din şase şcoli: 2 copii de la Apateu, 3 de la Aletea, 6 de la Bătania, 5 de la Jula, 5 de la Chitighaz şi 12 de la Micherechi. Testele pentru concursul din acest an au fost întocmite de Mihaela Baicu, profesoară detaşată din România la şcoala din Micherechi.


Primul concurs în anul 2009
Ideea acestei întreceri, devenită deja tradiţională, a fost propusă de profesorii Gheorghe Netea şi Zoltan Ruja, fostul director al şcolii, care au dorit ca şcoala din Micherechi să organizeze în fiecare toamnă un concurs pe ţară care să poarte numele regretatului profesor şi inspector şcolar Gheorghe Martin, păstrându-i astfel amintirea acestui fiu al satului dar şi legătura tinerilor noştri cu limba română prin vorbirea şi scrierea ei corectă. La toate cele opt ediţii, câte s-au organizat până acum, a participat şi văduva profesorului Gheorghe Martin, doamna Maria Martin, învăţătoare pensionară, care a învăţat multe sute de copii din Micherechi să scrie şi să citească româneşte.

Aulă transformată în casa bunicilor
Înainte de probele propriu-zise, copiii participanţi au putut urmări un program cultural oferit de şcolarii din Micherechi: cântece populare interpretate la vioară de tânărul Zoltan Racz, o scenetă despre importanţa lecturii şi dansuri populare româneşti din Micherechi. Şi toate acestea în aula şcolii „îmbrăcată” de sărbătoare, cu ţesături tradiţionale, mobilier ţărănesc, obiecte ale bunicilor adunate de copiii şi profesorii şcolii din Micherechi.

Teste puţin grele, cu 12 premii
Concurenţii au fost împărţiţi în patru grupe: cei de la şcoala din Apateu, care învaţă româna ca obiect de studii, iar copiii din şcolile bilingve au fost grupaţi pe clase: clasele 3–4, clasele 5–6 şi clasele 7–8. Testele din acest an au fost întocmite de profesoara Mihaela Baicu, care ne-a spus că a urmărit următorul principiu: „Fiecare grupă a avut de probleme asemănătoare, dar de diferite greutăţi. Au scris după dictare, au trebuit să scrie forma corectă a cuvintelor, au despărţit în silabe, au căutat antonime şi sinonime, au rezolvat ortograme. Iar la ultima probă, fiecare elev a trebuit să întocmească o scurtă compunere.”
După ce concurenţii şi-au terminat lucrările, juriul s-a retras pentru corectarea lor şi pentru a anunţa apoi rezultatele:

Câştigătorii concursului de ortografie „Gheorghe Martin”, 2016

Şcoli bilingve/Clasele 3–4:
1. Daiana Sârghie, Micherechi; 2. Amalia Aioanei, Bătania; 3. Aida Stan, Bătania

Şcoli bilingve/Clasele 5–6:
1. Roland Ristin, Bătania; 2. Oana Stepan, Aletea; 3. Viviana Szarka, Bătania

Şcoli bilingve/Clasele 7–8:
1. Carmen Claudia Toma, Jula; 2. Debora Puha, Micherechi; 3. Nataşa Dimoiu, Bătania

Şcoli în care româna se predă ca obiect de studiu:
1. Reghina Alexandra Lauf, Apateu; 2. Alexandra Patricia Lata, Apateu

Premiul special al doamnei Maria Martin în acest an a fost câştigat de eleva Daiana Sârghie din Micherechi.

E.Ş.

Comentarii