Săptămâna Limbii Materne la şcoala din Micherechi

Conform tradiției de câţiva ani, Școala Generală Bilingvă de Naționalitate Română din Micherechi sărbătorește la finalul lunii noiembrie Săptămâna Limbii Române. Și în acest an, atât elevii cât și profesorii s-au pregătit cu un program bogat pentru a celebra limba maternă.
Începutul săptămânii, ziua de 21 noiembrie a adus deschiderea oficială a evenimentelor următoare.
Doamna directoare Ana Benye a prezentat elevilor programul pe zile a Săptămânii Limbii Materne și a făcut câteva precizări cu privire la importanța comunicării și a îmbogățirii vocabularului în limba română. Tot luni s-a desfășurat un concurs de ortografie și diverse concursuri pentru clasele 1-2: poezii, cântece, povești și dans.


Ziua de marți le-a adus celor mici posibilitatea de a confecționa decorații de Crăciun, iar mai apoi o vizită la atelierul local de prelucrat mături. Cei mari au avut o zi distractivă organizând un spectacol de karaoke pe clase.



Mijlocul săptămânii a sosit cu o degustare a unei mâncări tradiționale din satul nostru: „Coade dă laboș.” Cu toții s-au arătat încântați de gustul delicios al trecutului. Clasele mari au organizat miercuri concursul de citire expresivă, întrecându-se în felul propriu de a citi un text la prima vedere.



Joi, părinții au avut posibilitatea de a-și vedea copiii în băncile școlii și felul în care aceștia participă la ore în cadrul „Zilei deschise pentru părinți”. Tot în această zi am primit o vizită de la școala românească din Jula, iar elevii s-au jucat împreună fotbal și volei. Ziua s-a încheiat cu o gustare dulce pregătită de profesorii școlii. Aceștia au copt acasă clătite și le-au oferit elevilor cu cremă de ciocolată și diferite dulcețuri.
Cea mai importantă zi a fost cea de vineri, când s-a desfășurat concursul de ortografie pe țară „Gheorghe Martin”. Elevi din școlile românești de la Apateu, Aletea, Bătania, Chitighaz, Jula și bineînțeles Micherechi au participat la concurs. După sosirea invitaților a avut loc în aula școlii un mini-concert de vioară în interpretarea lui Zoltan Racz, un fost elev al şcolii noastre, şi urmaş al renumiţilor muzicanţi Teodor şi Ioan Covaci din Micherechi. Apoi a urmat o scenetă amuzantă ai cărei actori au fost trei elevi de la Micherechi, Debora Puha, Ioan Poiendan şi Letiţia Denuţa, şi care au „jucat” o scenetă despre importanţa cititului. Programul cultural s-a încheiat cu un spectacol de dans popular tradițional micherechean. Apoi concurenții au fost poftiți în sălile de concurs în funcție de categoria claselor.
Corectarea testelor nu a fost deloc ușoară deoarece toți concurenții au avut un nivel ridicat de cunoștințe. Totuși, clasamentul final a fost decis și câștigătorii și-au ridicat premiile înmânate de prof. Mihaela Baicu. Toată lumea a fost invitată la o masă festivă care a și închis activităţile Săptămânii Limbii Materne. Mulțumim sponsorilor care au finanțat concursul de ortografie pe țară: primăria locală, circumscripția de la Jula și Autogurvernarea Românească a Județului Bichiș.

Ana Ruja, director adjunct, şcoala din Micherechi

Comentarii