Expoziție Ștefan Oroian la sediul ICR Budapesta



Sâmbătă, 8 aprilie, cu începere de la ora 17.00, Institutul Cultural Român Budapesta vernisează, în saloanele sale din str. Izsó nr. 5, o expoziție de pictură şi sculptură a artistului Ştefan Oroian, în prezența artistului plastic și a curatorului prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
Vor fi expuse tablouri şi lucrări de plastică mică, unele realizate special pentru acest eveniment de către Ştefan Oroian, artist contemporan recunoscut atât în Romania, cât şi în Ungaria.
Artistul născut la 19 februarie 1947, la Bătania, Ungaria, a împlinit în acest an 70 de ani, din care 50 i-a dedicat artei. A urmat studii de desen şi istoria artei la Universitatea de Științe din Seghedin, fiind discipolul profesorilor Winkler László la Seghedin şi al lui Fajó János la Budapesta. Personalitate puternică, pictor şi grafician în egală măsură, şi-a făcut din artă o dimensiune aparte a propriei existenţe. Lucrările sale sunt cunoscute nu doar publicului din Ungaria, unde locuiește, ci şi celui român.
Este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Ungaria, al Asociaţiei Internaţionale UNESCO a Artiştilor Plastici, cu sediul la Paris, al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Arad. A obținut premiul Artiştilor Plastici din judeţul Bichiş (Ungaria), Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (România) şi Meritul Crucea de cavaler (Ungaria). În ianuarie 2017, Institutul Cultural Român i-a conferit Premiul de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice.
Şi-a prezentat lucrările în mai multe expoziţii personale din Ungaria, România, Germania, Franţa, Olanda şi Italia. Printre expozițiile sale personale notabile sunt cele de la: București şi Zürich (1994), Braşov şi Ditzingen (1995), Paris (1997), Hanovra (2002), Goldrop (2003), Cluj Napoca, Oradea şi Veneţia (2004), Sibiu (2007), Seghedin (2011). În 2007 expoziția sa a însoțit inaugurarea Filialei Seghedin a ICR Budapesta, în prezența Ministrului de externe al României, domnul Adrian Cioroianu.
„Forţa expresivă a culorilor îl fereşte pe Ştefan Oroian de a aluneca într-un simplu decorativism agreabil. Dispuse în zone geometrizante, tranşant delimitate, culorile lui Oroian sunt uşoare şi diafane, dar tonice prin căldura pe care o degajă. El exprimă o relaţie umană cu spaţiul infinit, o relaţie care presupune mişcare. Spre deosebire de Mondrian, care a repudiat-o, Ştefan Oroian introduce adesea în compoziţiile sale linia curbă, pentru a sugera mişcarea universală…” Horia Medeleanu

Expoziția poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român Budapesta în perioada 10 aprilie – 1 iunie 2017, de luni până vineri, între orele 10.00–13.00 și 14.00–17.30.

Comentarii