S-a înfiinţat Asociaţia de Şah a Românilor din Ungaria

Sâmbătă, 18 martie, la sediul săptămânalului „Foaia românească” s-au adunat mai mulţi iubitori ai şahului, dar de data asta nu să joace şah ci să formeze o organizaţie de bază, un sprijin pentru şahiştii români din Ungaria, îndrăgostiţi de acest sport al minţii. Cei prezenţi la şedinţa de constituire au pus bazele Asociaţiei de Şah a Românilor din Ungaria (AȘRU). Denumirea maghiară va fi: Magyarországi Románok Sakkegyesülete (MRSE).
Scopurile asociaţiei sunt: predarea şahului la şcolile generale româneşti din Ungaria, sprijinirea tinerilor talentaţi, organizarea taberelor de şah, relaţii mult mai strânse şi cu un conţinut mult mai bogat cu asociaţii de şah din România, organizarea concursurilor locale şi internaţionale, organizarea conferinţelor de şah, etc.

Membrii aleşi pentru conducerea asociaţiei sunt: Ioan Cozma – preşedinte, Gheorghe Cozma – vicepreşedinte, Ioan Ruja – secretar, Nicolae Luţai – membru în conducerea asociaţiei, Petru Ţapoş – membru în conducerea asociaţiei.
Președintele comisiei de control: Eva Șimon, membrul comisiei de control: Andreea Ianc.
Membrii fondatori ai asociaţiei sunt: Petru Stan, Petru Țapoș jun., Ioan Șereș, David Cozma, Ștefan Bányai, Túróczi Géza, Suzana Gurzău, Mitică Cosma din Arad şi Paul Voina din Rătișor (Serbia).
Despre scopurile şi planurile de viitor ale asociaţiei, Ioan Cozma a accentuat:

– După organizarea a şase ani la rând a concursurilor de şah, am hotărât să formăm o bază, un sprijin pentru şahiştii români din Ungaria. Având o asociaţie vom putea mai uşor să înaintăm proiecte sau să adunăm sponsori pentru competiţiile de şah. Dorim să atragem cât mai mulţi şahişti tineri sau copii, care doresc să înveţe şah, să-i susţinem şi să avem şi pe mai departe cât mai mulţi concurenţi la competiţiile noastre de şah. Şi, nu în ultimul rând, dorim ca relaţiile cu prietenii noştri din România sau Serbia şi din altele părţi să fie mult mai strânse şi cu un conţinut mult mai bogat.

Comentarii