Două decenii și jumătate de SZIGET

Festivalul Sziget, unul dintre cele mai de amploare festivaluri muzicale și culturale din Europa, ce se defășoară în luna august, la Budapesta pe insula Óbuda (Insula Libertății) de mai bine de douăzeci de ani, își va deschide în curând porțiele pentru o nouă ediție. Început ca un festival care să adune la un loc studenții și tinerii iubitori de muzică, cultură și artă, în 1993, acesta a evoluat de la an la an și a devenit ceea ce este astăzi: unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, având peste 350.000 de spectatori și în jur de 1000 de artiști în fiecare an. Parcursul festivalului și popularitatea câștigată a dus an de an și la creșterea numărului de scene și, bineînțeles, la creșterea numărului de participanți care vin din toată Europa.

Anul acesta, Festivalul Sziget, ajuns la un sfert de secol de existență, va ține pe durata de o săptămână și va avea loc în perioada 9–16 august 2017. Fiind an aniversar, spectacolele vor fi de data aceasta de o mai mare amploare, cu nume mari ale industriei muzicale. Datorită numelor anunțate în programul festivalului, anul acesta se prevede ca și numărul participanților să depășească 500.000.


De la prima ediție și până în prezent, festivalul a fost inclus de mai multe ori în topurile realizate de publicațiile de profil, însă cele mai importante premii au fost câștigate în anii 2012 și 2015, când Sziget a fost numit Best Major European Festival.


Anul acesta vor urca pe scena insulei budapestane artiști importanți din toate genurile de muzică, cei mai cunoscuți fiind Pink, Macklemore & Ryan Lewis, Major Laser, Wiz Khalifa, Kasabian, Alt-J, Rita Ora, Birdy, Rudimental, Charli XCX, Clean Bandit si Steve Aoki. Desigur, acestea sunt doar câteva dintre numele anunțate până în prezent în listele artiștilor care vor concerta la Sziget, însă cu siguranță pe parcurs lista o să se mai extindă și cu alte nume grele ale industriei muzicale.


În prima zi de festival, pe 9 august, va urca pe scena Europa, de la ora 15.15, formația NEXT EX din România. Formaţia românească alternative GREETINGS SUGAR va cânta la Sziget 2017, tot în programul scenei Europa, pe 13 august, de la ora 21.00, scena Europa fiind gazda celor mai promiţători artişti europeni, iar anul acesta aici vor cânta trupe din ţări ca Finlanda, Cehia, Franţa, Olanda, Italia şi Rusia.


Două alte formații din România vor concerta în ziua de 13 august, SUBURBIALL, seara de la ora 21.00, pe scena Magic Mirror și BOEHM, de la ora 22.00, la Arena Telekom Electric Beats.
Festivalul Sziget este, pe lângă muzică și activități culturale, un loc al prieteniei, al celor mai frumoase valori, care puse împreună au făcut ca acest eveniment să fie foarte dorit și așteptat. Sper să am și eu o experiență de neuitat pe care să o împărtășesc și celor care nu au avut ocazia să participe la acest fenomen numit „Sziget festival”.

Norina Ruja

Comentarii