Paraclis românesc nou pentru credincioşii români din Seghedin

Credincioșii ortodocși români din Seghedin vor avea de acum înainte propriul lor locaș de închinare. În Duminica a V-a după Rusalii (9 iulie 2017), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Părintele Aurel Becan, Protopop Ortodox Român de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc, Părintele Pavle Káplán, Preot Paroh la biserica ortodoxă sârbă din Seghedin, Arhidiaconul Emanuel Văduva și Diaconul Florin Vidican, de la Catedrala Episcopală din Jula, a săvârșit slujba de sfințire, prin ungere cu untdelemn sfințit și stropire cu Agheazmă Mare, a unui paraclis românesc ce va funcționa de acum înainte într-un spațiu pus la dispoziție de Hotelul „Forrás”, din Seghedin și este închinat Buneivestiri a Maicii Domnului și Sfântului Cuvios Siluan Atonitul, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Slujba de sfințire a fost urmată de săvârșirea pentru prima dată a Sfintei Liturghii, în acest paraclis. Paraclisul a fost amenajat la propunerea și din inițiativa conducerii Hotelului „Forrás”, reprezentată de doamna Hortolányi Valéria, Managerul hotelului și doamna director Magdolna Maklári și în urma unor discuții avute cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și Părintele Protopop Aurel Becan. Astfel, s-au stabilit condițiile în care poate fi amenajat acest paraclis, care va deservi în primul rând nevoile spirituale ale credincioșilor ortodocși români ce trăiesc în Seghedin, dar va putea fi cercetat și de turiștii din acest hotel, care sunt în marea lor majoritate români și sârbi.





La Seghedin, începând din 1996 există și o comunitate ortodoxă românească, formată în jurul pr. Aurel Becan, care a stabilit împreună cu preotul sârb din Seghedin, din acea vreme, Galici Branislav și având binecuvântarea Episcopului ortodox sârb din Ungaria, ca lunar, în cea de-a IV-a duminică a lunii, să fie oficiată Sfânta Liturghie în limba română, în biserica ortodoxă sârbă din acest oraș, ce datează din anul 1778. De atunci, cu consecvență, a fost săvârșită neîncetat Sfânta Liturghie românească la Seghedin, dar fără a avea propriul lor locaș de cult, până acum.





La amenajarea paraclisului și-au adus contribuția mai mulți factori: conducerea hotelului, prin anumite obiecte de mobilier (străni și Masă de proscomidiar) oferite din partea acesteia; Patriarhia Română, prin Sfânta Masă și Acoperămintele ei; Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, prin alte obiecte de cult achiziționate de la Atelierele Patriarhiei și Parohia din Cenadul Unguresc, aflată sub purtarea de grijă a Părintelui Aurel Becan, astfel încât locașul de cult a fost pregătit pentru sfințirea ce a avut loc în această duminică.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria și mulțumirea sufletească pentru această nouă poartă a cerului deschisă pentru românii ortodocși din orașul Seghedin, care de acum înainte vor avea un locaș propriu de rugăciune și a adus mulțumire Părintelui Pavle Káplán și Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, pentru găzduirea oferită la biserica lor, vreme de mai bine de două decenii și pentru binecuvântarea acordată, care a împlinit astfel și trebuințele spirituale ale fraților lor ortodocși români. Un cuvânt de mulțumire a fost rostit și de către Părintele Aurel Becan, care își va continua astfel activitatea pentru credincioșii săi ortodocși români din Seghedin, într-un nou locaș de cult. Următoarea Sfântă Liturghie românească va fi săvârșită aici peste două săptămâni, în cea de-a patra duminică din această lună, potrivit obiceiului.
Clericii și credincioșii participanți au fost invitați apoi la o agapă comună, oferită din partea conducerii hotelului.

(BPEORU)

Comentarii