Festival gastronomic pentru a 13-a oară, la Jula

Centrul de Informare şi Documentare al AŢRU, împreună cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria a organizat sâmbătă, 2 septembrie, festivalul gastronomic românesc. La cea de-a 13-a ediţie a festivalului au participat 33 de echipe din localităţi româneşti din Ungaria şi din România. Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa ambasadorului României la Budapesta, Marius Lazurca şi a consulului general din Jula, Florin Trandafir Vasiloni.
Ideea unui astfel de festival a pornit în urmă cu 13 ani de la AŢRU, prima ediţie desfăşurându-se în curtea autoguvernării, cu participarea a doar câteva echipe din judeţele Bichiş, Ciongrad şi Bihor, apoi festivalul a crescut pe an ce trecea, ne-a mărturisit purtătorul de cuvânt al românilor din Ungaria, Traian Kreszta. Atmosfera a fost întreţinută de o formaţie folclorică venită din România, de la Vărșand (din jud. Arad), condusă de Ioan Laszlo.

Juriul format din 5 membri şi condus de şeful Gál Tibor a decis ca anul acesta premiul întâi să-l acorde echipei din Bedeu, locul doi echipei din Şercad, iar locul trei echipei şcolii româneşti din Aletea. Au fost acordate mai multe premii speciale, dintre care amintim premiul oferit de preşedintele Asociaţiei Culturale Făgeţeana, Ioan Gheorghe Oltean, echipei Autoguvernării Româneşti din Jula, care au gătit o ciorbă de peşte. Câştigătorii vor merge într-un sejur de trei zile în Ţara Făgetului.

I.K.
(Foto: Iulia Kaupert şi Gyulai Hírlap)

Comentarii