Reuniune la Jula, pentru proiecte UE

În organizarea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, şi la iniţiativa Ambasadei României la Budapesta, la sediul UCRU, a avut loc pe 25 august o întâlnire, la care mai mulţi lideri ai comunităţii româneşti din Ungaria s-au întâlnit la o masă rotundă cu specialişti din Oradea, care se ocupă de proiectele europene transfrontaliere Ungaria România. „Am ales să ne întâlnim la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, pentru că este instituţia pe care ne-o simţim şi ne-o dorim aproape… Această întâlnire s-a dorit să fie mijlocirea dumneavoastră directă cu persoane şi autorităţi din România, care gestionează finanţările transfrontaliere, care sunt destinate proiectelor dintre parteneri instituţionali români şi din Ungaria…”, a declarat în deschiderea reuniunii domnul Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria.

Mai mulţi lideri ai comunităţii româneşti din Ungaria prezenţi la întâlnire, reprezentaţi ai unor instituţii de învăţământ, primării, reprezentanţi ai bisericilor, ai asociaţiilor româneşti, au avut astfel posibilitatea de a avea un dialog direct cu specialişti care se ocupă de aceste finanţări. La această manifestare au fost prezenţi membri ai biroului BRECO Oradea, care au prezentat detaliat care sunt posibilităţile cele mai recente de finanţare şi ce fel de proiecte se pot concepe: Livia Banu, directorul biroului de cooperare din Oradea; Monica Terean, şef Secretariat Comun InterregVA; Luminiţa Toderaş, expert în cadrul Secretariatului Comun, departamentul de evoluare proiecte, Roxana Racovici, reprezentanta autorităţii de management şi Sebastian Sturz  din partea secretariatului, expert pe partea de monitorizare.
Câteva persoane din comunitate au mai avut posibilitatea la începutul verii să stea de vorbă cu un expert de la Biroul Regional Oradea, care a făcut un mic turneu pregătitor în comunitate. Cei care doresc să beneficieze de fonduri din proiecte europene vor avea posibilitate şi pe viitor de astfel de întâlni cu experţii pentru îndrumări şi ajutor mai amănunţit.
La eveniment a luat parte alături de domnul ambasador şi Sava Diamandi, secretar II la Ambasada României la Budapesta, Florin Vasiloni, consul general al României la Jula, PS Siluan, Episcopul Românilor din Ungaria, moderatorul întâlnirii a fost Rita Pătcaş, în calitate de vicepreşedinte al UCRU.
Cei prezenţi la întâlnire s-au dovedit interesaţi de posibilităţile oferite, au primit pliante şi au luat contacte de la specialiştii din Oradea. Românii prezenţi la întâlnire au fost reprezentanţi ai mai multor instituţii româneşti de la Micherechi, Chitighaz, Aletea, Bichişciaba, Otlaca-Pustă, Jula şi Szarvas.

A.B.

Comentarii