Excursie de studiu la Chitighaz şi Jula pentru copiii din Bedeu

În ziua de 20 septembrie, un grup de copii din grupa mare a grădiniţei şi de la şcoala generală din Bedeu au participat la o adevărată lecţie de istorie în cadrul unei excursii de studiu în localităţile Jula şi Chitighaz.
Singura casă-muzeu a naţionalităţii noastre se găseşte la Chitighaz, iar cunoştinţe despre aceasta se învaţă de către copiii de naţionalitate română şi la orele de cultură şi civilizaţie românească. La casa-muzeu din Chitighat grupul bedeuanilor a fost primit de către doamna Maria Sarca Zombai, care le-a povestit cu mare drag copiilor despre viaţa ţăranilor români din acest sat, prezentându-le obiectele vechi de mobilier şi de uz casnic. Înainte de plecare, fiecare copil şi-a însemnat numele în cartea de oaspeţi a casei-muzeu.

Călătoria noastră a continuat apoi la Cetatea din Jula. Aceasta poate fi considerată ca fiind hungaricum, deoarece este singura clădire din epoca Sigismund în stil gotic şi păstrată aproape intactă. Am făcut o plimbare mare în jurul lacului cetăţii şi în parcul Castelului Almásy. Din cauza timpului redus nu am reuşit să intrăm să vedem şi castelul, sperăm ca la o următoare excursie să recuperăm aceasta, dar le-am prezentat copiilor pe scurt istoria castelului.


În încheierea excursiei, am făcut un tur al oraşului cu trenuleţul Thomas. Copiii au ascultat cu interes informaţiile ghidului care le-a vorbit despre cele mai importante atracţii turistice ale oraşului Jula.
Văzând feţele senine ale copiilor, cred că am avut o excursie utilă. Copiii din Bedeu au fost însoţiţi de educatoarea Maria Kakócz şi de învăţătoarele Nagy Gáborné şi Maria Jurca.

M.J.

Comentarii