Concert fără frontiere în amintirea lui Erkel

Foto: Gyulai Hírlap (R.Cs.)
Relaţia de înfrăţire, cunoscută sub numele de „Strângeri de mâini”, dintre oraşele Jula şi Arad a împlinit deja 23 de ani. În ziua de 7 noiembrie, primăriile celor două oraşe au sărbătorit la Jula nu doar înfrăţirea lor ci şi ziua de naştere a compozitorului maghiar Erkel Ferenc.
Sărbătorirea a început înainte de masă cu o şedinţă festivă la Primăria din Jula. Primarul Görgényi Ernő a mărturisit că oraşul Jula are şase relaţii active de înfrăţire cu alte oraşe, totuşi cea mai strânsă şi bogată legătură este cea cu oraşul Arad, care se datorează nu doar apropierii geografice.
„Ne-am străduit să avem nu doar relaţii politice, ci colaborarea noastră să o extindem în cât mai multe domenii: viaţa civică, relaţii între instituţii şi organizaţii culturale, între întreprinderi”, a spus primarul oraşului Jula, care a dezvăluit că se planifică o relaţie mai strânsă şi între teatrele de cameră din Arad şi Jula. Drept dovadă, pe 11 decembrie teatrul arădean va da un spectacol la Jula, iar în anul viitor se plănuieşte un spectacol comun.
Din partea delegaţiei din Arad, viceprimarul Bognar Levente a salutat publicul în limbile română şi maghiară, apreciind că oraşele Arad şi Jula reuşesc să întreţină relaţii strânse de atât de mulţi ani. Totodată i-a invitat pe partenerii din Jula la o întâlnire la Arad, în ziua de 7 decembrie.
În continuarea şedinţei comune, s-a finalizat protocolul de colaborare pe anul 2017 şi s-au discutat planurile pentru anul viitor.După amiaza şi seara zilei de 7 noiembrie a fost dedicată amintirii compozitorului maghiar Erkel Ferenc, de la a cărui naştere s-au împlinit 207 ani. Reprezentanţii oraşelor Arad şi Jula au depus coroane de flori la Casa Memorială Erkel Ferenc, iar seara, în sala de concerte de la Vígagó, a avut loc un concert coral şi de filarmonică în amintirea lui Erkel Ferenc.
Celebrul compozitor al operei naţionale maghiare, autorul operei „Bánk bán” şi „Hunyadi László”, Erkel Ferenc este şi cel care a creat muzica imnului naţional al Ungariei. În memoria lui a fost dedicat spectacolul de zile mari, la care şi-au dat concursul coruri şi formaţii muzicale din Jula şi Budapesta (Corul Mixt „Erkel” din Jula, Formaţia profesorilor Şcolii de Muzică „Erkel” din Jula, Corul de Operă „István Király” din Budapesta) şi Orchestra Filarmonicii din Arad, condusă de maestrul dirijor Dorin Frandeş. Menţionăm că alături de formaţia profesorilor Şcolii de Muzică din Jula a cântat, la trompetă, şi un singur elev, copilul de doar 11 ani, Vasile Cefan din Micherechi.
În cadrul spectacolului din eleganta sală a Vígadó am putut audia fragmente din opera „Erzsébet”, compusă cu 160 de ani în urmă cu ocazia primei vizite în Ungaria a împărătesei Sissi, „Bordal”, „Adagio”, arii din operele „Bátori Mária”, „Hunyadi László” şi „Bánk bán”. Concertul s-a încheiat cu un spectacol grandios: toate corurile, soliştii şi filarmonica în acelaşi timp pe scenă au cântat „Misa de încoronare” de Franz Liszt şi „Cantata maghiară” de Erkel Ferenc, piese compuse acum 150 de ani, cu ocazia încoronării lui Franz Iosif I şi a Elisabetei, de regi ai Ungariei.

E.Ş.

Comentarii