Preot nou pentru Parohia Românească din Bătania

La Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, marți, 21 noiembrie 2017, în biserica din Bătania a avut loc hirotonia întru preot a tânărului diacon Marius Vidican, astfel din această zi credincioşii de la Parohia Bătania au un nou preot paroh.


Cu câteva zile înainte, vineri, 17 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a avut o şedinţă de lucru cu membrii Consiliului Parohial şi credincioşii din Bătania, pentru a le prezenta pe noul lor preot paroh, tânărul Marius Vidican, originar din localitatea Sintea Mare, din România, care de aproape un an de zile a fost cel de-al doilea diacon la Catedrala Episcopală din Jula, iar din 2008 se află deja în mijlocul comunităţii româneşti din Ungaria, ca şi cântăreţ la aceeaşi Catedrală. PS Episcop Siluan a fost însoţit de Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei din Ungaria şi profesor de religie la Şcoala Generală din Micherechi, care de aproape un an şi jumătate a dat o mână de ajutor şi Parohiei Bătania, unde a slujit împreună cu pr. Ilie Ciocan, înaintat în vârstă şi bolnav, şi a predat şi ore de religie la Şcoala Generală din Bătania.Între membrii Consiliului Parohial din Bătania, care au luat parte la întâlnire, s-au numărat Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al comunităţii româneşti din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, originar din Bătania, Bogdan Sever Putin, director la Autoritatea de Controlul Alimentelor din România, stabilit în Bătania de mai mulţi ani, Emil Mangu, Epitrop I și Florin Mărginean, Epitrop II, împreună cu alți credincioși.
Mai întâi a fost săvârșită o rugăciune de pomenire pentru odihna sufletului pr. Ilie Ciocan, care din anul 1991 a slujit aici mai bine de 26 de ani, până la data de 1 octombrie 2017, la Praznicul Acoperământul Maicii Domnului, când a trecut la cele veșnice.
Ierarhul a scos în evidență atât munca depusă la Bătania de fostul preot paroh, pr. Ilie Ciocan, cât și calitățile noului candidat propus pentru preoție, care urmează să îi continue misiunea. Marius Vidican este născut în anul 1992, la Chișineu Criș, și a trăit în localitatea Sintea Mare, jud. Arad. A făcut Seminarul și Facultatea de Teologie din Arad și este masterand la Facultatea de Teologie din Oradea, are și experiență didactică, ca profesor de religie la Școala Generală din Țipari (jud. Arad), în perioada 2014–2016 și cunoaște foarte bine comunitatea românească din Ungaria, unde a activat ca și cântăreț, iar de anul trecut (2016), de la Crăciun, ca și Diacon II, la Catedrala Episcopală din Jula. Acesta a fost primit de membrii Consiliului Parohial și de credincioșii ortodocși români din Bătania cu multă bucurie.

Hirotonia tânărului diacon Marius Vidican întru preot a fost făcută marți, 21 noiembrie 2017, la Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, în biserica din Bătania, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii