Clipe

Lumea este asemenea unei palete de diferite culori. Fiecare culoare reprezintă o stare de suflet a unei persoane. Stând deseori pe gânduri și privind lumea din jurul meu am realizat că oamenii înșiși sunt o știință încă nedescifrată. Multe persoane susțin faptul că toți suntem identici, trupește da, dar sufletește și omenește în niciun caz nu semănăm unul cu celălalt. Fiecare om are modul său de a se exprima, a gândi, a se îmbrăca etc…, dar totuși avem mentalități diferite, ceea ce ne face să fim noi. Chiar dacă uneori avem clipe grele în viață nu putem spune că nu avem nici clipe frumoase, după fiecare nor negru există un curcubeu (în general). M-am gândit despre cum ar fi dacă am putea transforma acele clipe plăcute sau mai puțin plăcute în cuvinte. După cum știm este ușor să îi produci cuiva o neplăcere și cu atât mai greu să îi faci un bine. Momentele fac clipele, iar clipele momentele!

Clipele de neuitat sunt poate cele mai minunate momente din viața unui om. Cu toții ne amintim cu drag de toate acele momente care ne-au adus nenumărate bucurii și veselii, râsete și hohote, năzdrăvăniile din copilărie, poznele făcute la acea vreme și dragul cu care povestim aceste mici întâmplări. Prima iubire și primul sărut, care a fost primul pas spre a deveni adult până la despărțirea de locurile natale, țara natală depre care unii vorbim cu atâta mândrie și simpatie. Clipele petrecute alături de familie și de cei dragi și nopțile petrecute cu prietenii pe-afară pentru ca a doua zi să numărăm orele chiulite de la școală și nenumăratele fițuici pentru copiat la teste. Dar totuși, să nu uităm în ultimul rând absolvirea și formarea noastră ca persoană adultă cu responsabilități mai mari decât în trecut. Clipele frumoase nu trebuie niciodată lăsa-te să se risipească, ele trebuie savurate și trăite la prezent, pentru că nu știm ce ne poate pregăti viitorul. Amintește-ți cu drag de clipele când ți-ai văzut mama după un timp mai îndelungat petrecut departe de ea, amintește-ți de tata, șeful casei, care numai uneori a fost împotriva deciziilor tale, dar care niciodată nu te-a îndemnat să faci ceva ce nu îți place, pentru că așa sunt părinții, mai grijulii decât noi. Bunicii și străbunicii, care de fiecare dată ți-au dat un sfat înțelept în legătură cu viața și misterele ascunse ale acesteia, dar să nu uităm de frați și surori, la care iubirea unul față de celălalt devine uneori chiar mai mare decât față de părinți. Nu uita de acele clipe petrecute în vreun colțișor de rai al lumii, fie că ai fost singur sau cu cineva, deoarece totul este trecător la fel ca și prima dragoste și nu vei ști dacă mâinele va fi identic cu cele văzute azi.
Clipe de tristețe și melancolie vor exista tot timpul și oriunde se ivește ocazia. Atâta timp cât vor exista focul și apa, albul și negrul, binele și răul, bărbatul și femeia, tot atâta timp vor fi prezente și momentele triste, respectiv tragice ale vieții. Nu ne place să ne reamintim de acele momente din viața personală sau familială care au avut loc (ca de exemplu: înmormântarea unui semen, accidente ale unei rude) sau de acele persoane care nu mai împart această apucătură de pământ cu noi, dar trebuie să recunoaștem că și acelea fac parte din viața noastră de zi cu zi și trebuie respectate cum se cuvin. Toate aceste momente ne ajută să întelegem mai bine lumea în care trăim, să o analizăm mai îndeaproape și să căutăm soluții la ceea ce nu am putut realiza sau am realizat dar a fost un eșec. Omul cât trăiește învață, iar el nu poate învăța cel mai eficient decât din propriile greșeli. Bineînțeles, poate învăța și din greșelile altora, dar tot mai bine e să te autocorectezi de unul singur. Clipele grele din viață nu te fac decât să devii mai puternic/ă și să înțelegi lumea din jurul tău. Chiar dacă uneori simți senzația că nu mai poți de durere (trupească și sufletească), niciodată să nu te dai bătut, viața merge mai departe și toate cele întâmplate se pot schimba în bine pe viitor, dar asta depinde numai și numai de tine.
Nu uita niciodată de unde ai pornit și unde ai ajuns, ce ai putea face pentru a putea începe din nou de la zero și cu ce te va răsplăti viața. Fiecare fapt are consecințe atât asupra ta, cât și a semenilor tăi. Măsoară-ți întotdeauna capacitățile și dacă te simți în stare întrece-le cu pași mici dar siguri!
Clipele sunt acele momente ale vieții care nu trebuie ezitate niciodată, indiferent de ce ar fi. Ele trebuie trăite la intensitate maximă și trebuie să profiți de pe ele la momentul oportun. Niciodată nu ezita a face un bine, dar încearcă să eviți momentele care în opinia ta nu ți se potrivesc!
Clipele speciale fac oamenii speciali ca tine. Niciodată nu te îndoi de tine însuți și mergi pe drumul cel drept indiferent de ce ar fi! Nu îți ține întotdeauna părerea proprie, ci învață a-i asculta și pe alții, fiindcă numai așa vei avea clipe de neuitat, clipe de tristețe și clipe speciale fel de fel cum am avut și eu la vremea mea!
Fă-ți și tu clipe de poveste și împărtășește-mi-le și mie!

Andrei Sebastian Csiplo

Comentarii