In memoriam Teodor Borszéki (1944–2018)

Vineri, 19 ianuarie, la vârsta de 73 de ani, s-a stins din viaţă generalul Teodor Borszéki, originar din Micherechi. Teodor Borszéki s-a născut pe 8 septembrie 1944, la Budapesta, unde şi-a petrecut primii ani ai copilăriei. Avea mai bine de zece ani când s-a mutat la Micherechi, acolo de unde provenea tatăl său. La Micherechi a stat până la 18 ani, când şi-a terminat studiile liceale la Jula, în prima parte a anilor 60. După absolvirea Liceului „N. Bălcescu” din Jula, care s-a orientat spre o carieră militară, terminând şcoala militară din Szentendre în anul 1966. În ciuda faptului că a stat doar câţiva ani la Micherechi, toată viaţa a rămas marcat de anii petrecuţi acolo.
În toată cariera lui militară, în orice grad înalt era avansat, se întorcea cu mare drag în satul Micherechi, purtând o mare cinste atât oamenilor din localitate, tineri sau bătrâni, cât şi eroilor români care au monumente în Micherechi.
Într-un interviu realizat de Crăciunul anului 1997, de către Petru Cîmpian, pentru emisiunea în limba română de la Radio Seghedin, Teodor Borszéki mărturisea: „În meseria noastră nu se poate lucra pentru bani. Noi lucrăm încă din entuziasm. De dimineaţa până noaptea târziu, noi tot timpul suntem într-o oarecare stare, pentru că în fiecare moment trebuie să fim gata ca să luăm diferite decizii. Şi militarul este om. Filozofia mea militară, dar pot să spun că şi omenească, este că şi în haine milităreşti, şi în civil, trebuie să rămân un om care gândeşte şi cântăreşte diferite situaţii, şi numai după aceea să iau decizia corespunzătoare.”
Teodor Borszéki îşi exprima în toate circumstanţele mândria de a fi român din Ungaria, de a fi aparţinător al acestei mici comunităţi cu care până în ultimul moment al vieţii sale a ţinut strâns legătura.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Redacţia

Comentarii