Serbarea Hramului Aşezământului Monahal „Sf. Ioan Botezătorul” de la Budapesta

De sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, Preasfinţitul Episcop Siluan s-a aflat în mijlocul credincioşilor ortodocşi români din Budapesta, unde a fost sărbătorit Hramul Aşezământului Monahal Românesc înfiinţat la Budapesta în urmă cu nouă ani, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.



În Paraclisul Aşezământului Monahal, care este în acelaşi timp şi locaşul de cult al Parohiei Româneşti din Budapesta, Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoţi. În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a subliniat actualitatea şi modelul pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl dă şi astăzi tuturor celor care fac parte din Biserica Ortodoxă, de a sluji cu credincioşie, râvnă şi statornicie pe Bunul Dumnezeu, adevărul, pe aproapele și misiunea încredinţată şi şi-a exprimat satisfacţia pentru credinţa oamenilor şi interesul pe care aceştia îl arată pentru Sfânta Biserică Strămoşească, luând parte la sfintele slujbe în număr mare şi dimpreună cu copiii lor.



În Budapesta, într-unul dintre imobilele Curţilor Gojdu, pus la dispoziţie de 118 ani, funcţionează o Parohie Ortodoxă Românească. Parohul bisericii este pr. protopop Marius Maghiaru. Începând din anul 2009, cu binecuvântarea PS Episcop Siluan, tot aici a fost înființat şi un Aşezământ Monahal Românesc, închinat Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, la fel ca şi Parohia, şi un Centru Misionar-Pastoral şi Cultural, cu numele „Sf. Ierarh Vasile cel Mare”, ambele fiind conduse de Părintele Protosinghel David Pop.

Comentarii