Concurs de religie online pentru elevi români din Ungaria


Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, un grup de 6 elevi de la Școala Generală Românească din Micherechi și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Jula, pregătiți sub îndrumarea Părintelui Protosinghel Visarion Tuderici, Secretar Eparhial și profesorul lor de religie și alți 10 elevi de la Școala Generală Românească „Lucian Magdu” din Bătania, pregătiți de Părintele Paroh Marius Vidican, au participat sâmbătă, 10 martie, la concursul de religie online intitulat „Alături de Hristos în Europa secolului XXI” și organizat de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” și Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, împreună cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Coordonatori și persoane de contact ai acestui concurs de religie, ajuns la cea de-a doua ediție, au fost profesoarele Timiș Ionița și Bălănescu Daniel din Cluj-Napoca, care au luat legătura cu pr. Visarion Tuderici, de la Jula și astfel atât în anul trecut, cât și acum, între participanți s-au numărat și copii români din Ungaria, de la Jula, Micherechi și Bătania.
Cei 6 elevi de la Jula au luat parte mai întâi la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită sâmbătă dimineața, în Catedrala Episcopală din Jula, de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Părintele Protosinghel Visarion și au rostit în cadrul slujbei „Crezul” și „Tatăl nostru”. La slujbă a participat și dl. Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, aflat în Jula pentru diferite manifestări culturale românești ce au loc aici, în aceste zile și s-a împărtășit cu Sfintele Taine, împreună cu alți credincioși care s-au pregătit pentru aceasta.
Îndată după Sfânta Liturghie, Ierarhul le-a citit elevilor rugăciuni de binecuvântare și ajutor de la Dumnezeu pentru concurs, după care aceștia împreună cu profesorul lor de religie s-au deplasat în sala de ședințe a Centrului Eparhial și la computer, prin internet, și-au pus la încercare cunoștințele dobândite la orele de religie, încercând să găsească, fiecare în parte, răspuns la cele circa 20 de întrebări foarte interesante și de mare actualitate, împărțite pe categorii de vârstă: cele pentru elevii de şcoală generală și cele pentru elevii de liceu. Acestea s-au încheiat cu o scurtă compunere, pe teme religioase, pe care a trebuit să o întocmească fiecare concurent.


Trei elevi provin de la Școala Generală din Micherechi (Petru Iova, clasa a VIII-a, Estera Réthelyi și Marc Toszeczki, ambii din clasa a VII-a), iar 3 de la Liceul Românesc din Jula (Vasile Martin, clasa a XI-a, Denisa Boldog și Tiberiu Emanuel Şimon, ambii din clasa a IX-a). Ei s-au pregătit pentru acest concurs sub îndrumarea Părintelui Visarion și s-au arătat foarte interesați, atât de concursul de religie, cât și de slujbele săvârșite în Sfânta Biserică. Rezultatele la concurs vor fi anunțate tot prin internet, în zilele următoare, iar premiile vor fi acordate la Cluj.


Astfel de manifestări, alături de orele de religie, reprezintă activități educative foarte importante, cu rol în formarea spirituală și intelectuală a acestor elevi și apropierea lor de credința, tradițiile și învățăturile Bisericii noastre Străbune.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Comentarii