Şedinţa comisiei culturale a AŢRU


Comisia culturală şi pentru tineret a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi-a ţinut şedinţa de lucru în ziua de 21 februarie, la sediul AŢRU din Jula. Întâlnirea a reunit toţi membrii comisiei, în frunte cu preşedintele Bertold Netea, dar şi alţi reprezentanţi ai AŢRU.
Prima problemă dezbătută a fost analizarea situaţiei actuale şi dezbaterea şi aprobarea programului de lucru al comisiei pentru anul 2018. Preşedintele comisiei a propus ca să se ajungă în cât mai multe sate româneşti, să se poată lua contact cu cât mai mulţi români şi cu cât mai multe organizaţii, asociaţii şi autoguvernări româneşti pentru colaborare şi scopuri comune, pentru ca aceştia să ştie că pot fi susţinuţi, pentru a scrie împreună proiecte pentru diferite evenimente culturale, etc. A fost aprobată şi propunerea de a se ţine următoarele şedinţe ale comisiei în deplasare, în diferite localităţi, următoarea întâlnire de acest gen fiind propusă şi votată să se desfăşoare în luna mai, la Medgyesegyháza.
La cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi s-a aprobat lista programelor culturale propuse pentru perioada de primăvară, primele două programe de anul acesta sprijinite de AŢRU şi Centrul de Documentare fiind „Cupa Carnavalului”, organizată pe 23 februarie la Leucuşhaz şi „Serbarea aniversară a 70 de ani de dans popular la Micherechi”, organizată pe 24 februarie.
Pentru această primăvară, alte evenimente propuse sunt: „Cupa Tanasi”, pentru data de 10 martie, „Cupa prieteniei”, care va avea loc în luna mai şi Festivalul „Perinţa”, propus pentru ziua de 4 iunie. Deoarece comisia culturală şi pentru tineret nu are fonduri proprii, programele se organizează cu fonduri obţinute prin proiecte sau cu sprijin financiar din partea AŢRU. La întâlnire, Mariana Negreu Vetró, director la Centrul de Documentare al AŢRU a trecut în revistă câteva din programele pe care le pot realiza anul acesta, pentru care au proiecte şi fonduri proprii, cum ar fi: tabere, programul echipei de dansuri a CDI, festival de colinde, etc.
A.B.

Comentarii