Concurs de poveşti „Vasile Gurzău”, la Micherechi

Cu nouă ani în urmă s-a iniţiat la şcoala generală din Micherechi să se organizeze un concurs de povestire, care să poarte numele regretatului povestitor local, Vasile Gurzău. Astfel, cea mai nouă ediţie a avut loc joi, 19 mai, la Căminul Cultural din localitate, ediţie la care s-au înscris numeroşi povestitori de la şcoala generală din Micherechi, care de care mai talentaţi, printre care s-au numărat şi copii din România, de la Vânători, Satul Nou şi Mişcuţa.


Profesoara Anica Solcan a deschis concursul, care a început dimineaţa la ora 9.30. Atmosfera de poveste a fost precedată de o scurtă evocare despre momente din viaţa povestitorului Vasile Gurzău, de către Bianca Madarasi, elevă în clasa a 7-a.
Juriul a fost alcătuit din profesoarele pensionare, Maria Martin (doamna Martin cea bătrână) şi Ana Dulău Cozma, Maria Gurzău Iova, bibliotecară pensionară şi Maria Condoroş Petruşan, bibliotecara actuală a satului. Juriul a ascultat poveştile celor peste treizeci de copii din cursul inferior şi superior, care, după cum ne-a spus doamna Martin, „au retrăit poveştile şi au accentuat foarte frumos”. După prezentarea poveştilor, doamna Maria Martin a vorbit despre modul de exprimare al copiilor şi despre bucuria de a vedea atâţia copii talentaţi: „Sunt foarte fericită că am putut fi şi la acest concurs în mijlocul vostru, pentru că ne-aţi oferit astăzi o zi plină de surprize. Sunt fericită şi pentru că am auzit din gura voastră poveştile bătrânilor noştri, dar mai ales pentru poveştile lui bace Vasile Gurzău”, a mai adăugat doamna Maria Martin.
Sala a fost luată cu asalt de elevii mai mici, după care au urmat elevii din cursul superior, mulţi concurenţi emoţionaţi, îmbărbătaţi de învăţători, profesori, părinţi şi bunici. Copiii s-au prezentat în faţa juriului cu câte o poveste pe care au învăţat-o zile în şir. În timp ce juriul a decis cine să fie premiaţi, lucru care le-a dat mult de gândit, deoarece foarte mulţi povestitori au fost bine pregătiţi, elevii şi profesorii s-au deplasat în faţa bibliotecii pentru a depune coroane de flori la placa comemorativă aşezată pe peretele bibliotecii din centrul satului în amintirea lui Vasile Gurzău.
Din cele 30 de poveşti prezentate, 9 au fost premiate, iar 8 au obţinut din partea juriului câte-o menţiune: David Croitor (cl. 6), Alexandra Bigu (cl. 7), Timotei Igaş (cl. 5), Evelin Iuhas (cl. 6), Dora Goron (cl. 4), Sebastian Iuhas (cl. 1), Leonard Iuhas (cl. 1) şi Devald Varga (cl. 5). Pentru participarea la concursul de poveşti au primit menţiune din partea juriului şi elevii din România: Iasmina Bejan (cl. 8), Cezar Paşca (cl. 8), Boglárka Pallagi (cl. 7) şi Bianca Bader (cl. 7).
De la şcoala din Micherechi, la clasele 1–2, cel mai bun povestitor a fost Ruben Martin, la clasele 3–4, Lavinia Bogdan, iar la clasele 5–8 a spus povestea cel mai expresiv Carina Iuhas.
În categoria claselor 1–2 au câştigat:
Locul I: Ruben Martin (cl. 2)
Locul II: Petru Iova (cl. 1)
Locul III: Dora Nagy (cl. 2).
 
În categoria claselor 3–4 au primit premii:
Locul I: Lavinia Bogdan (cl.4.)
Locul II: Kevin Miron (cl.3.)
Locul III: Cristina Cozma (cl.3.).
 
În categoria claselor 5–8 au fost premiaţi:
Locul I: Carina Iuhas (cl.7.)
Locul II: Andreea Coita (cl.5.)
Locul III: Lois Ruja (cl.5.).
Ana Cioca

Comentarii