Olimpiada la română pentru elevii şcolilor generale

Vineri, 15 aprilie, la sediul AŢRU din Jula s-a desfăşurat Olimpiada la limba şi literatura română pentru elevii şcolilor generale bilingve şi unde limba română se predă ca obiect de studiu. La faza orală a concursului OÁTV, la limba, cultura şi civilizaţia românească, şi-au prezentat cunoştinţele în faţa juriului 17 elevi din 4 şcoli unde se predă limba română. În ceea ce priveşte premiile, multe dintre acestea au fost obţinute de către elevii din Micherechi. Din 12 premiaţi, 9 au fost de la această şcoală.

Elevii şcolilor din Micherechi, Chitighaz, Jula şi Săcal şi-au evaluat cunoştinţele la limba şi literatura română, la cultură şi civilizaţie românească în faţa juriului alcătuit din Aurica Hoţopan, învăţătoare pensionară, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „N. Bălcescu” şi Gheorghe Marc, profesor pensionar. Concursul a fost onorat şi de prezenţa consulului general al României la Jula, Ioan Fodoreanu, care la începutul întâlnirii le-a adresat elevilor cuvinte de încurajare. De mai mulţi ani, acest concurs este pregătit şi organizat de Viorica Oros Fábián, reprezentantă a Ministerului Învăţământului din Ungaria.
 La etapa întâi, care s-a desfăşurat în luna februarie, la cultură şi civilizaţie românească s-a cerut întocmirea compunerilor pe temele: 1. Ne pregătim de Paşti, 2. Am participat la o nuntă ţărănească, 3. Poveste populară. La limba şi literatura română elevii au trebuit să prelucreze următoarele teme: 1. Satul meu sau oraşul meu, 2. O scrisoare, 3. Sportul meu preferat. Punctajul necesar pentru continuarea probei la oral a fost de 100 de puncte. De la şcoala din Jula au ajuns punctajul necesar două fete, Nora Ruja şi Viorica Netea, amândouă eleve în clasa a opta. Ambele eleve au fost pregătite la limba şi literatura română de profesoara Beata Condoroş Szöllősi, iar la cultură şi civilizaţie românească de profesoara Maria Rocsin Farkas. Din şcoala din Chitighaz, trei elevi din clasa a şaptea s-au calificat pentru faza orală, concurenţii Maria Olteanu, Ioan Daniel şi Emese Ficsor, fiind pregătiţi de profesoara Ana Rocsin Orban. Şcolile din Bihor au fost reprezentate de către un singur elev, Zoltán Györfi, elev în clasa opta la şcoala din Săcal. Profesoara lui pregătitoare a fost Elena Szilágyi.
Pentru elevii şcolii generale din Micherechi concursul OÁTV s-a dovedit a fi cel mai popular. Cei mai mulţi elevi, 11 la număr, au sosit de la această instituţie pentru a da dovadă în faţa juriului de cunoştinţele lor. Elevii din Micherechi au fost îndrumaţi de profesoara de română Ana Netea Benye.
După concurs, juriul a apreciat munca elevilor, ei fiind distinşi cu premii valoroase.

Rezultate:
Limba şi literatura română:
Locul I: Ana Bodnar (Micherechi) şi Carmen Solcan (Micherechi)
Locul II: Carina Iuhas (Micherechi) şi Bianca Miron (Micherechi)
Locul III: Viola Netea (Jula) şi Kinga Antal (Micherechi)

Cultură şi civilizaţie românească:
Locul I: Bianca Miron (Micherechi)
Locul II: Nora Ruja (Jula) şi Carina Iuhas (Micherechi)
Locul III: Diana Bogdan (Micherechi) şi Orsolya Petruşan (Micherechi).
Ana Cioca

Comentarii