ORTODOXIA: Conferinţă preoţească la Budapesta

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2011 drept anul jubiliar al Botezului ortodox şi al Cununiei creştine. Această iniţiativă a declanşat o serie de manifestări pe tot cuprinsul Patriarhiei Române. Şi în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria s-a decis ca în cadrul conferinţelor preoţeşti, organizate anul acesta, să se dezbată aceste teme deosebit de importante pentru Biserică.
În organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi a Parohiei budapestane, sâmbătă, 7 mai, a avut loc, în capitala ungară, prima conferinţă preoţească din acest an.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, în fruntea unui sobor numeros de preoţi şi diaconi, dimpreună cu un număr important de credincioşi, care au ţinut să fie prezenţi la acest eveniment. După Sfânta Liturghie, au început lucrările propriu-zise ale conferinţei. În cuvântul introductiv, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a arătat interesul deosebit al Bisericii lui Hristos de a ocroti familia creştină astăzi, când aceasta este supusă multor presiuni exterioare nocive. Preasfinţia Sa a vorbit şi despre importanţa naşterii de prunci în mediul familiei creştine şi sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Apoi, cei doi conferenţiari, pr. vicar Pavel Ardelean (care a dat citire prelegerii pregătită de pr. Petru Puşcaş, dar care a lipsit pe motiv de boală) şi Protos. David Pop, au explicat în amănunt lucrarea sfinţitoare a celor două Sfinte Taine: Sfânta Cununie şi Sfântul Botez, asupra sufletului omenesc, abordându-le din punct de vedere dogmatic, liturgic şi istoric. S-a vorbit şi despre actualitate, despre ce mai lipseşte şi ce se poate face pentru a desăvârşi viaţa duhovnicească a comunităţilor noastre ortodoxe. 
După citirea referatelor a avut loc un amplu dialog la subiect, în care preoţii şi credincioşii din audienţă au ţinut să-şi împărtăşească părerile şi experienţele personale spre folosul celor prezenţi.
Manifestarea s-a încheiat cu o agapă frăţească, la care au participat clericii prezenţi.
Următoarea conferinţă preoţească din anul acesta va fi organizată de către Parohia românească din Jula – Oraşul Mic Românesc.
Protos. David Pop

Comentarii