Încheiere de an şcolar şi festivitate de absolvire la şcoala din Chitighaz

Elevii şi profesorii şcolii româneşti din Chitighaz s-au adunat vinerea trecută, 10 iunie, în sala de mese a şcolii pentru a participa la festivitatea de încheiere a anului şcolar şi la încheierea studiilor de opt ani a absolvenţilor promoţiei 2003–2011. Cei 10 elevi ai clasei a 8-a au intrat în sală cântând ungureşte şi româneşte, conduşi fiind de directoarea Erica Borbély şi diriginta Szente Anna. Aici erau aşteptaţi de colegii mai mici, de părinţi, rude şi prieteni. 

Festivitatea a început cu un discurs de sărbătoare al directoarei, care a apreciat activitatea din acest an şcolar a elevilor din Chitighaz, acordând diplome şi cărţi şcolarilor merituoşi din clasele 1–7. Elevii claselor inferioare s-au pregătit cu un frumos program cultural de poezii şi cântece în ambele limbi, română şi maghiară, iar cercul de fluieraşi au oferit celor prezenţi un mic concert emoţionant, fiecare copil dovedindu-şi talentul şi dragostea faţă de muzică.
Elevii clasei a 7-a au predat apoi poşetuţele de absolvenţi pentru colegii lor mai mari, pentru care acea zi a fost ultima în instituţia românească din Chitighaz. Cântecele şi poeziile celor din clasa a 7-a au fost continuate apoi de cei din clasa a 8-a. Cintia Brad, Bernadett Cioban, Aneta Faragó, Adam Faragó, Elisabeta Kiss, Zeno Kómár, Bernadett Péntek, Vasile Repa, Brigitta Simény şi Martin Tóth şi-au luat rămas bun de la foştii colegi şi profesori cu emoţii, uneori cu ochii înlăcrimaţi, dar totodată plini de speranţe în viitor. În recitarea lui Bernadett Péntek, publicul a putut cunoaşte „povestea” uneori aventuroasă alteori plină de haz a celor 10 elevi absolvenţi, care s-au adâncit împreună în lumea literelor, numerelor, ştiinţelor istorice şi ale naturii etc. Directoarea şcolii Erica Borbély a acordat elevilor absolvenţi diplome, plachete şi cărţi drept recunoştinţă pentru activitatea depusă pe parcursul celor 8 ani de studii.
În toamnă, niciun elev absolvent din Chitighaz nu îşi va continua studiile la Liceul „N. Bălcescu” din Jula. În locul celor 10 absolvenţi de acum vor veni însă în clasa întâi a şcolii româneşti 21 de copilaşi de la grădiniţa din Chitighaz.
E.I.
 

Comentarii