O săptămână a distracţiei la şcoala românească din Jula

Ultimele zile ale anului şcolar 2010/2011 s-au desfăşurat în mod foarte distractiv la Şcoala generală „Nicolae Bălcescu” din Jula. În perioada 6–10 iunie, elevii claselor 1–8 au participat la diferite programe şi concursuri sportive şi distractive. Cu toate că majoritatea programelor au fost organizate în şcoală, de data aceasta şcolarii au uitat de ore şi învăţătură. Sarcina şcolii de educare şi transmitere a cunoştinţelor n-a fost uitată însă, din contră, pedagogii organizatori au întocmit programul în aşa fel ca elevii să acumuleze şi noi cunoştinţe, dar să-i antreneze şi fizic.

Aşadar, Săptămâna Elevilor s-a desfăşurat nu numai sub egida sportului şi distracţiei, dar şi a limbii şi culturii româneşti. În prima zi, prezentarea teakwondo a tinerilor sportivi, printre care s-a aflat şi elevul şcolii Petru Nedrău, a atras în mod deosebit atenţia şcolarilor care apoi au participat şi ei la concursuri sportive, după care Cofetăria Boca le-a oferit îngheţată gratuită. Iar şcolarii din cursul superior au făcut o vizită la Casa-muzeu din Chitighaz, unde Gheorghe Gros le-a vorbit despre obiectele expuse în această casă, dar şi despre viaţa şi traiul strămoşilor români.
Ziua de marţi a fost dedicată culturii româneşti, în cadrul căreia de data aceasta elevii claselor inferioare au vizitat Casa-muzeu din Chitighaz, în timp ce clasele 5–8 au avut concursuri de ortografie şi înţelegere de text la limba română. Rezultatele concursului au fost anunţate joi, în faţa întregii şcoli, acordându-se premii pentru următorii elevi:
Clasa a 5-a – Cristofer Paksi, Estera Ardelean, Magdalena Dobra, Frujina Boca, Petra Révész;
Clasa a 6-a – Ecaterina Martin, Beatrix Netea, Graziella Kovács, Beata Magyar, Beatrix Hajdu;
Clasa a 7-a – Matei Barna, Réka Kiss, Petra Fazekas, Petra Kávási, Patricia Roşu;
Clasa a 8-a Viola Netea, Nora Ruja, Isabela Boca, Zsombor Baráth, Gheorghe Radici.
De Ziua Copilului, miercuri, în clasele 5–8, elevii au preluat locul profesorilor la catedră, iar profesorii au devenit pentru câteva ore din nou şcolari. În după-masa aceleiaşi zile, cei mici s-au distrat în Parcul aventurilor de la Centrul G-TEX.
În penultima zi a Săptămânii Elevilor, şcolarii au participat la o oră extraordinară de muzică, susţinută de tinerii Silvia Cora şi Gábor Zsóri din formaţia Fall Attack. După-masă a avut loc întâlnirea cu părinţii, în cadrul căreia au luat parte împreună la concursuri sportive, concursuri de iscusinţă. Iar după munca distractivă, au fost servite bucate culinare gustoase, oferite de elevii şi profesorii şcolii pentru toate familiile.
Săptămâna elevilor din anul 2011 s-a încheiat cu vizita pompierilor la şcoală, care le-au prezentat şcolarilor maşina şi munca utilă, dar deseori şi periculoasă ale pompierilor.
R.P.






Comentarii