Spitalele din Jula şi Arad vor fi interconectate online

Spitalul judeţean „Pándy Kálmán” din Jula, în colaborare cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a câştigat un proiect comun, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007–2013. Prin proiectul intitulat „Vindecare fără graniţe în regiunea Criş-Mureş – Stabilirea fondului comun în domeniul sănătăţii în judeţele Arad şi Bichiş” se va crea o infrastructură IT, care să facă posibilă interconectarea online în vederea colaborării între medicii celor două unităţi. Infrastructura IT va face posibil ca cele două unităţi să aibă acces reciproc la datele necesare pentru tratarea pacientului, care locuieşte dincolo de graniţă. Aşadar, de exemplu, bolnavii din Bătania vor putea fi trataţi şi la spitalul din Arad, iar bolnavii din Vărşand la spitalul din Jula, spitale mai apropiate de domiciliul acestora.
Bugetul aprobat al proiectului este de 1.968.600 EUR, iar infrastructura IT interinstituţional se va realiza până la 31 decembrie 2012.
Conferinţa de deschidere în Ungaria a programului a avut loc în ziua de 8 iunie, la spitalul din Jula, unde alături de medicii, experţii domeniilor interesate ale spitalului şi medicii de familie asociaţi, a participat şi echipa partenerului de proiect din Arad, condus de directorul spitalului Bogdan Totolici. Următoarea întâlnire a celor părţi transfrontaliere se va desfăşura la Arad, la 20 iunie.
R.P.

Comentarii