Ştiri… pe scurt

Chitighaz
Primăria în colaborare cu casa de cultură şi biblioteca din localitate au întocmit programul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Pogăciţelor, care se va desfăşura la începutul lunii august. În cadrul festivalului vor fi organizate mai multe concursuri la participarea cărora se pot înscrie şi pregăti atât copii cât şi adulţi (concursuri sportive, de desen, concurs de poezie şi poveşti, concurs de frumuseţe, concursul „Pogăciţa anului”, etc). Pentru mai multe amănunte setaţi adresa www.ketegyhaza.hu.

Seghedin
Examenul oral de admitere la specializarea masterat în limba şi literatura română de la Facultatea Pedagogică „Juhász Gyula” din Seghedin va avea loc pe 30 iunie, la sediul Catedrei de Română (Seghedin, aleea Hattyas nr. 10).

Jaca
În această lună, pe 24 iunie, creştinii ortodocşi pomenesc naşterea Slăvitului Prooroc înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan. În această zi de sărbătoare, preotul Cosmin Pop, parohul a patru biserici din Bihorul unguresc (Jaca, Peterd, Darvaş şi Vecherd), va sluji la biserica din Jaca. Duminică, 26 iunie, va săvârşi Sfânta Liturghie tot pentru credincioşii din Jaca, precum şi în toate zilele de sărbătoare care cad în zilele lucrătoare.

Seghedin
Filiala Seghedin a ICR Budapesta a iniţiat de luna trecută un nou proiect cu filme româneşti la cinematograful de artă Cinema Grand Café din Seghedin (str. Deák Ferenc nr 18, et. II) sub genericul „Film românesc la ora 5”. Astfel, miercuri, 28 iunie, de la ora 17.00, Institutul Cultural Român din Seghedin difuzează filmul românesc „Tache” (2009), în regia lui Igor Cobileanski. Un vechi proverb românesc spune că cine sapă groapa altuia cade singur în ea. Ce se întâmplă însă atunci când îţi sapi singur groapa şi vine altul şi ţi-o ia? Acestea sunt premizele acestei comedii româneşti cinice şi crude.

Budapesta
„Locomotiva Jazz – cu vagoane din România şi Ungaria” lansează în Ungaria albumul „A Child is Born”, cu concerte la Zsambék Jazz Open, vineri, 1 iulie, de la ora 20.30, la Esztergom, teatrul în aer liber din cetate, sâmbătă, 2 iulie, ora 21.00 şi pe 3 iulie, ora 20.00, în curtea ICR Budapesta.

Comentarii