Căluşul, la Muzeul în Aer Liber din Szentendre

În săptămâna Rusaliilor, între 11–13 iunie, Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului şi Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Argeş a organizat o întâlnire cu folclorul, arta populară şi bucătăria ţărănească din zonele etnografice de mare prestigiu Muscel şi Argeş, în cadrul evenimentului organizat de Muzeul în Aer Liber din Szentendre.









Manifestarea a avut ca menire să promoveze tradiţia Căluşului înscrisă din 2005 pe lista valorilor reprezentative ale patrimoniului cultural intangibil alcătuită de UNESCO, de aceea au fost prezenţi vestiţii căluşari din Stolnici (Argeş), care au încântat publicul cu prestaţia lor elegantă şi plină de vivacitate. Alături de ei au efectuat demonstraţii meşteri populari renumiţi, a fost organizată o expoziţie de costume şi accesorii tradiţionale realizate de cooperativa „Marama Musceleană” din Curtea de Argeş, precum şi o alta de produse alimentare specifice zonelor desemnate.
În cursul zilei de 11 iunie a.c., la workshop-ul organizat în incinta muzeului au fost prezentate rezultatele cercetărilor recente în vetre căluşereşti din Dolj, Olt şi Teleorman, precum şi cele mai importante realizări ale Comisiei Naţionale în domeniul salvgardării Căluşului. În seara aceleiaşi zile, căluşarii i-au învăţat pe cei prezenţi secretul dansului căluşeresc.
E.I.

Comentarii