ORTODOXIA: Hramul Parohiei Ortodoxe Româneşti din Budapesta

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (24 iunie 2011) este şi hramul Parohiei Ortodoxe Româneşti din Budapesta. Cu acest prilej, în Capela din strada Holló nr. 8, din capitala Ungariei, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu clericii acestui Aşezământ Românesc: Protopop Marius Maghiaru, Parohul Budapestei, Protosinghel David Pop, Superiorul Aşezământului Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” şi al Centrului Pastoral-Misionar şi Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, precum şi cu Arhidiaconul Claudiu, de la Catedrala Episcopală din Jula. Răspunsurile liturgice au fost date cu mult talent şi competenţă profesională de către Corul de Cameră „Psalmodia Varadiensis”, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, condus de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, profesor de muzică al acestei facultăţi. Corul „Psalmodia Varadiensis” a sosit în Ungaria cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei şi pe lângă răspunsurile de la Sfânta Liturghie, în aceeaşi seară, cu începere de la orele 19, a prezentat un concert de muzică bisericească, sub genericul „Sunete bizantine şi ortodoxe”, la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta. Concertul a impresionat şi a mişcat la propriu sufletele tuturor participanţilor, prin armonie, frumuseţe şi forţa mesajului transmis.



La sărbătoarea hramului a fost prezentă în mijlocul credincioşilor, Excelenţa Sa, Doamna Irina Comaroschi, Ambasadorul României la Budapesta şi Domnii Kiss András şi Fedor Tibor, reprezentanţi ai Secretariatului de Stat pentru Culte de la Budapesta.
Pentru activitatea deosebită desfăşurată în cadrul comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria pe durata mandatului de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Ungară, ajuns la final, pentru sprijinul oferit întotdeauna cu multă generozitate şi nobleţe sufletească Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în general, precum şi Aşezământului Monahal şi Parohiei Ortodoxe Româneşti din Budapesta, contribuind efectiv la posibilitatea continuării lucrărilor de restaurare a imobilului care adăposteşte aceste instituţii, dar şi la îndeplinirea idealului românilor ortodocşi de a avea o biserică proprie în capitala Ungariei, pentru rolul avut în promovarea unor relaţii excelente între cele două State, Român şi Maghiar, dar şi între instituţiile românilor din Ungaria şi instituţiile Statului Român, Doamnei Irina Comaroschi i-a fost oferită din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan o Diplomă de Excelenţă. Aceeaşi distincţie a fost conferită şi Corului „Psalmodia Varadiensis” din Oradea, pentru misiunea duhovnicească şi culturală desfăşurată în multe dintre parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, prin răspunsurile liturgice şi numeroasele concerte susţinute atât în Catedrala Episcopală din Giula, cât şi în alte biserici ale Episcopiei (Budapesta, Micherechi, Chitighaz, Săcal, Apateu, etc.), pentru calităţile interpretative deosebite şi valoarea sa, dobândite prin muncă susţinută, de-a lungul anilor, precum şi pentru bunăvoinţa şi dragostea de a fi prezent de multe ori în mijlocul comunităţii româneşti din Ungaria.
La finalul manifestării, credincioşii participanţi şi oaspeţii orădeni au fost invitaţi la o agapă frăţească, oferită din partea parohiei.
Astfel, Praznicul Naşterii Sfântului Proooroc Ioan Botezătorul a constituit o frumoasă sărbătoare de suflet şi pentru comunitatea românească din capitala Ungariei.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Comentarii