SPORT: Cupa Internaţională de Şah „Alexandru Hoţopan”, ediţia a II-a

Sâmbătă dimineaţa de la ora 8.00, la sediul Uniunii Culturale din Jula, s-au adunat iubitorii celui mai interesant sport, pe care numai acei oameni îl pot iubi care au destui nervi, creieri şi talent de a-l juca. De data aceasta s-au adunat mult mai mulţi jucători ca altădată, până vineri seara s-au înscris 41 jucători: 15 din Jula, 15 din Ciaba şi Bichiş, 5 din Chitighaz şi 6 din România. Din păcate, au fost câţiva care din diferite motive nu au venit la competiţie cu toate că s-au înscris. Din România a venit numai Ioan Pop, din oraşul Cluj. Cei 32 de şahişti au jucat în 3 categorii pentru cupele, cadourile şi diplomele oferite celor calificaţi pe primele locuri. La categoria profesionişti au participat 14, la amatori 7, iar la juniori 11 şahişti.

În deschiderea festivă a competiţiei, Eva Iova, redactor-şef al „Foii româneşţi”, a apreciat pe scurt viaţa lui Alexandru Hoţopan, vorbind despre jurnalistul, şahistul şi omul Hoţopan. Fiica lui, Angela şi băiatul lui, Valer foarte emoţionaţi au putut pronunţa câteva cuvinte despre faptul cât de mult se bucură de competiţia asta, care îi păstrează numele şi spiritul tatălui lor. Dintre şahiştii maghiari (foştii coechiperi şi adversari, care azi sunt personaje importante în viaţa şahistă din Ungaria) au venit foarte mulţi, păcat că dintre foştii coechiperi şi prieteni români numai Petru Stan a fost de faţă.
După câteva minute de întârziere (am aşteptat să sosească şi alţii jucători care nu ne-au anunţat că nu vin), arbitrul competiţiei Gombos János şi organizatorul tehnic Petru Stan au dat ultimele instrucţii jucătorilor, pe urmă au început „bătăliile”, la profesionişti au fost 5 partide cu câte 20 de minute, iar la amatori au jucat 7 partide cu 15 minute.





Calificări

Profesionişti
 

1. Andor László
2. Gosztolya Ferenc
3. Petró József
4. Deák Zoltán
5. Jakó Róbert
6. Visnyei Illés
7. Haragos Kálmán
8. Bányai István
9. Papp Attila
10. Petru Stan
11. Tamás Kornél
12. Varga Tamás
13. Vértes Imre
14. Rakovics János

Amatori

1. Galbáts Iván
2. Krasznai Csaba
3. Gazsó György
4. Petru Stan jun.
5. Petru Otlăcan
6. Petru Sălăjan

Femei

Andreea Ianc

Juniori

1. Kovács Balázs
2. Krasznai Csaba
3. Kovács Gergő
4. Petru Otlăcan jun.
5. Szőke Roland
6. Frankó Erika
7. Bence Gurzău
8. Virág Máté
9. Jakus Roland
10. Kovács Máriusz
11. Kovács Graziella

Petró József (preşedintele Asociaţiei de Şah jud. Bichiş): – Mulţumim din suflet organizatorilor şi redacţiei „Foaia românească” pentru că au făcut posibil ca numele unui mare şahist din judeţ să nu fie uitat. Vă mulţumim pentru invitaţie. Sperăm că această competiţie va fi începutul unei tradiţii frumoase şi importante în viaţa şahului maghiar.

Ioan Pop (Cluj): – Vă mulţumesc pentru invitaţie. Mă bucur că am putut fi alături de prietenii noştri din Jula. M-am simţit foarte bine, totul mi-a plăcut tare mult. Şi altădată o să vin cu siguranţă la dumneavoastră.


După concurs, toţi participanţii s-au delectat cu tocana gătită la ceaun şi cu o răcoritoare.
MIC

Comentarii