Caravana filmului istoric românesc la Budapesta

La 20 august, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române şi Centrul Pastoral-Misionar „Sfântul Vasile cel Mare” din Budapesta au fost gazdele „Caravanei filmului documentar istoric românesc”, organizat de Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Această amplă acţiune cinematografică de popularizare a filmul artistic şi documentar despre istoria naţională şi tradiţiile româneşti a fost concepută sub forma unui festival de film artistic şi documentar în cadrul comunităţilor româneşti din afara graniţelor României.

La Budapesta au fost proiectate filmele: „Războiul de independenţă”, primul lungmetraj românesc, realizat în 1912 de cinematografia naţională şi „Coroana României: Regina Maria”, un film documentar despre destinele regilor României, realizat în 2010 de studioul cinematografic Sahia.
Participanţii la eveniment au avut prilejul să vadă primul lungmetraj românesc, un film istoric care reconstituie principalele etape ale Războiului de Independenţă de la 1877, cu o distribuţie de excepţie: Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Aristide Demetriade, Maria Filotti. De o deosebită apreciere s-a bucurat şi „Coroana României: Regina Maria”, film istoric documentar realizat în 2010 de Marian Baciu, pe baza unor materiale din arhiva de film a Studioului Sahia.
Evenimentul s-a bucurat de moderarea de înaltă ţinută a părintelui protosinghel David Pop, conducătorul Centrului Cultural Pastoral-Misionar „Sfântul Vasile cel Mare” din Budapesta. După proiecţia filmelor, participanţii au fost invitaţi să guste din mâncărurile tradiţionale româneşti, pregătite cu acest prilej de gazde.
G.E.E.

Comentarii