„Clătite vestite” la Moneasa - Un an în care au fost mai multe clătitele decât turiştii

Sub sloganul "Clătite vestite" s-a desfăşurat în zilele de 30–31 iulie, la Moneasa, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Clătitelor. A fost primul an când numărul clătitelor preparate în prima zi a festivalului l-a depăşit pe cel al turiştilor, care au renunţat la clătite din cauza ploii, care a căzut aproape pe tot parcursul zilei. Cei care au preparat clătitele au fost nevoiţi să îşi monteze corturile şi plitele pe terase sau în locuri ferite de ploaie, cum ar fi intrările în hoteluri, etc. Printre vizitatorii din acest an s-a aflat şi echipa de filmare a Ecranului Nostru, stând de vorbă cu directorul festivalului, Lovas Zoltán, care a mărturisit următoarele: „Este primul an când avem, din păcate, un oaspete nepoftit: ne-a plouat toată ziua. Dar asta este, nu ne putem pune împotriva naturii. Anul trecut am pregătit în cele două zile de festival 21 de mii de clătite şi cred că fiecare om prezent la festival a mâncat cel puţin o clătită. Şi anul acesta s-au făcut clătite cu fel de fel de umpluturi. Anul acesta nu am doborât nici un record, pentru că vremea nu ne-a permis, însă ar fi totuşi un record faptul că e singurul an când avem mai multe clătite decât turişti...”
Pentru a atrage clienţii, unii participanţi la festival au adoptat o strategie de marketing inspirată din starea vremii, comercializând „clătite plouate” cu gem. Printre cei care au fost prezenţi la festival au fost şi producătorii clătitelor XXL, umplute cu sos de vanilie, banane, sos de ciocolată, nuci şi sosuri de fructe. Gospodinele din Nădlac au gătit găluştele slovăceşti, preparate chiar în faţa turiştilor şi servite cu nucă, mac, brânză, scorţişoară şi zahăr. Nu a lipsit de la festival nici tradiţionala „Pită de Pecica”, coaptă pe vatră.
„Festivalul are deja zece ani, iar de la prima ediţie din anul 2001 a progresat mult, an de an vin tot mai mulţi turişti şi se bat noi recorduri de clătite. Ideea festivalului a venit pe fondul faptului că în anul 2001 staţiunea era goală şi ne frământam cum să facem să atragem turiştii. Sigur vorbind de clătite îţi vine să zâmbeşti un pic, sunt şi foarte gustoase şi aşa s-a născocit ideea, care s-a dovedit a fi un lucru bun. De atunci încoace, an de an, au venit la Moneasa mii de turişti”, a declarat Teo Morar, iniţiatorul ideii acestui festival.
Ştefan Crâsta

Comentarii