Ştiri… pe scurt

Moneasa
În perioada 30–31 iulie a avut loc la Moneasa o întâlnire de lucru a Asociaţiei Boramis – România, Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă şi ABJC din Franţa, ocazie cu care au fost discutate proiecte de viitor ale celor 3 asociaţii partenere, adresate în mod special tinerilor din comunităţile din care fac parte. Întâlnirea s-a finalizat prin participarea Asociaţiei Boramis la Festivalul Clătitelor – Moneasa 2011, cu un stand reprezentativ unde au fost preparate şi vândute clătite, având drept scop strângerea de fonduri pentru activităţi caritabile.

Jula
În dimineaţa zilei de 10 august, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală din Jula, iar la finalul ei a primit grupul de pelerini din Parohia Jebel, din Arhiepiscopia Timişoarei, condus de preotul Petru Garău, care a efectuat un pelerinaj de două zile la parohii şi biserici româneşti din Ungaria. În cadrul acestui pelerinaj, vizitatorii din România, însoţiţi de preotul lor şi părintele vicar Pavel Ardelean de la catedrala ortodoxă din Jula, au mai vizitat parohiile Chitighaz şi Bichişciaba, iar în cea de a doua zi a pelerinajului au cercetat şi parohia din Budapesta.

Aletea
Primăria oraşului Sântana şi Aletea au în derulare proiectul „Vatra folclorică Elek-Sântana-Grăniceri”, proiect implementat prin programul de cooperare transfrontalieră Ungaria–România. Prima parte a proiectului desfăşurată în iulie la Moneasa, s-a încheiat cu un frumos spectacol folcloric. Partea a doua se va încheia pe 20 august la Aletea, de asemenea cu un spectacol, care va începe la ora 15.00, pe scena în aer liber din spatele primăriei. Vor urca pe scenă dansatorii formaţiilor: „Busuiocul” de la Sântana, „Bujorii” de la Grăniceri şi formaţia de dansuri populare din Aletea.

Jula
Consiliul Local al oraşul Jula a decis să nu primească apă fără arsen din Arad aşa cum se realizează în restul localităţilor din judeţul Bichiş. Consilierii consideră că apa arădeană ar fi prea scumpă pentru julani, astfel mai bine vor transporta apă potabilă din fântânile din Leucuşhaz.

Comentarii