Despre şcoala din Bătania şi albumul Mariei Berényi în revista naţionalităţilor

Săptămâna trecută am prezentat o parte dedicată tineretului din revista „Barátság”, în care a fost publicată o amplă relatare despre Tabăra „Păpăruga” din Jula, organizată în această vară pentru micii jurnalişti ai revistei şcolii din Micherechi, „Păpăruga”. Însă pe paginilile acestei reviste a naţionalităţilor din Ungaria, apărută pe 15 septembrie, se atrage atenţia la încă două evenimente importante din viaţa comunităţii româneşti.
După un interviu realizat cu subsecretarul de stat pentru naţionalităţi dr. Latorcai Csaba, se descrie şi procesul de predare-preluare a Şcolii generale Lucian Magdu din Bătania de către Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, în care s-a implicat şi secretariatul de stat pentru naţionalităţi şi culte.
În alte două pagini ale revistei culturale este prezentat noul album al dr. Mariei Berényi, „Poveştile caselor. Români în Buda şi în Pesta”, lansat pe 14 septembrie şi în Muzeul Istoric din Budapesta, la care prefaţa a fost scrisă de doamna ambasador Ireny Comaroschi, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ungaria, în perioada 2005–2011.
R.P.

Comentarii