ORTODOXIA: Sărbătoarea hramului la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Bichiş

În fiecare an, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, creştinii ortodocşi se adună să asiste la slujba de cinstire a sărbătorii, Praznicul Naşterii Maicii Domnului, prima sărbătoare din luna septembrie, de la începerea Anului Bisericesc.
Ziua de 8 septembrie reprezintă şi pentru închinătorii bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Bichiş un moment de mare bucurie şi emoţie, atunci când sfântul locaş îmbracă haină de sărbătoare cu ocazia hramului.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan alături de care au slujit: protopopul Aurel Becan, părintele Tudor Budeanu, de la biserica din Macea, judeţul Arad, părintele Teodor Vid şi arhidiaconul Claudiu. La eveniment au fost prezenţi şi Călin Cămărăşan, consulul general al României la Jula, Izsó Gábor, primarul oraşului, Eva Iova Şimon, preşedinta Autoguvernării Româneşti din Bichiş, doamna preoteasă Emilia Ciumpilă de la Bichiş şi alte oficialităţi locale şi credincioşi.
În cuvântul său de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre bucuria Naşterii Sfintei Marii, care din copilărie a avut o mare chemare dumnezeiască pe umeri: chemarea de a fi mama care a dat trup de om lui Dumnezeu, Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Şi aşa a venit pe lume aceea ce a fost, este şi va fi, fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi Împărăteasa tuturor Sfinţilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii noastre a tuturora, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărita decât serafimii, căreia, rugându-ne, îi zicem: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin”.
Hramul de la Bichiş a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, împreună cu Autoguvernarea Românească din Bichiş şi s-a încheiat printr-o agapă frăţească, oferită din partea autoguvernării româneşti locale. În cadrul acesteia a fost sărbătorită şi doamna Emilia Ciumpilă, preoteasa din Bichiş, care în urmă cu puţin timp, pe 6 august, la Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, a împlinit venerabila vârstă de 92 de ani. Doamna preoteasă a fost şi este în continuare un sprijin de nădejde pentru românii din Ungaria, îndeplinindu-şi cu cinste misiunea pe care i-a încredinţat-o Dumnezeu, alături de soţul ei, regretatul părinte Dumitru Ciumpilă, până la mutarea acestuia la cele veşnice. Doamna Emilia trăieşte în Ungaria de 72 de ani, iar de mai bine de cinci decenii este stâlpul Paraclisului Episcopal din Bichiş, bisericuţă care dăinuie de două secole în centru centrul oraşului bichişean.
A. Butar

Comentarii