Cursuri de română la liceul din Şercad

Judeţul Bichiş se află la graniţa cu România, iar în această zonă se arată un interes tot mai ridicat faţă de limba română. Recunoscând tot mai mulţi avantajele cunoaşterii limbii române, se extind cerinţele faţă de predarea românei la şcoli. Timea Cziczeri lucrează la Liceul Ady-Bay din Şercad, ca profesoară de biologie, având însă şi specialitatea de română, iar în această toamnă i s-a cerut să predea şi româna într-un cadru facultativ.
„Din septembrie 2011, lucrez la Liceul Ady Endre – Bay Zoltán din Şercad, ca profesoară de biologie. Pe lângă biologie am ca disciplină de specialitate limba şi literatura română. Astfel a venit ideea din partea doamnei directoare să iniţiem ca obiect facultativ limba română, la care s-au înscris deja 20 de elevi”, ne-a declarat profesoara care acum este masterandă la Catedra de Limba şi Literatura Română din Seghedin. Elevii care s-au înscris la cursuri vor să înveţe româna la un nivel cât mai înalt. Unii dintre ei sunt absolvenţii şcolii generale române din Micherechi, iar ei se pregătesc deja pentru atestatul de limba română.
„Cursurile au început în luna octombrie. Majoritatea elevilor vorbesc româneşte, dar sunt elevi care nu cunosc deloc această limbă, dar vor să o înveţe. Deoarece cunoştinţele de limbă diferă prea mult, a trebuit să iniţiem două grupe. Astfel, avem un grup de începători şi unul pentru avansaţi. Din păcate, pentru acest curs de limbă am numai o singură oră pe săptămână, ceea ce înseamnă că nu pot să mă ocup cu ambele grupe în acelaşi timp. Din această cauză, amândouă grupele au ore doar din două în două săptămâni, dar ne străduim ca elevii să cunoască limba română la un nivel cât mai înalt”, ne-a informat profesoara Timea Cziczeri.
R.P.

Comentarii