ORTODOXIA: Educaţie religioasă la şcolile din Jula şi Micherechi

Religia este facultativă în şcolile din Ungaria, nu este o materie ca toate celelalte, dar acest lucru nu înseamnă că ea trebuie eliminată complet din orarul elevului. Educaţia religioasă primită în casa părintească este izvorul de unde se revarsă tot binele asupra familiilor, asupra neamului şi bisericii. De aceea, este bine dacă, pe lângă învăţăturile de acasă sau din biserică, copiilor li se spune şi pe limba lor mesajul Sfintei Scripturi.
La unele şcoli din comunitatea noastră se predă copiilor religie facultativ. Cu ajutorul cadrelor didactice şi al părinţilor, la şcoala din Jula copiii se adună odată pe săptămână la orele de religie, care sunt ţinute de un nou profesor, care vine de la Arad, domnul Ciprian Gălăţeanu, absolvent al Facultăţii de Teologie.
Acesta, prin binecuvântarea Preasfinţitului Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, şi-a început recent activitatea la grădiniţa din Jula unde participă la ore şase copilaşi şi la şcoala românească din Jula, unde săptămâna trecută au fost prezenţi deja zece copii de clasele 1–4. „Copiii sunt cei mai receptivi la a-l cunoaşte pe Dumnezeu şi a-l primi în sufletele lor. Eu mă aflu aici prin Binecuvântarea Preasfinţitului Siluan, să duc mai departe mesajul pe care Episcopia Ortodoxă Română de la Jula vrea să-l transmită românilor din Ungaria. Importanţa activităţilor se reflectă în formarea acestor copilaşi, deoarece ştim bine că şi un copac, dacă de mic creşte strâmb şi când va fi mare va fi tot strâmb. Un om la maturitate reuşeşte mai greu să se schimbe. De aceea, noi încercăm din fragedă pruncie să le insuflăm copiilor dragostea de părinţi şi de biserică, însă, înainte de toate acestea, dragostea de Dumnezeu. Încercăm astfel prin orele de religie să formăm caractere, să formăm oameni, care să ducă pe mai departe tradiţia ortodoxă şi, nu în ultimul rând, tradiţia românească”, ne-a mărturisit profesorul Ciprian Gălăţeanu.
La şcoala generală din Micherechi, orele de religie ortodoxă sunt ţinute de ieromonahul Visarion, de la Episcopia Ortodoxă din Jula şi de Robert Ruja din Micherechi, student la teologie. Părintele Visarion ne-a informat că este foarte mulţumit de copiii de la şcoala din Micherechi, unde a început deja să se pregătească pentru sărbătoarea Crăciunului cu o scenetă pe care o vor prezenta de sărbători la biserică. La orele de religie ortodoxă de la Micherechi participă aproximativ patruzeci de elevi.
A.B.

Comentarii