Decembrie este şi luna minorităţilor

În luna decembrie, în multe părţi ale Ungariei se sărbătoresc minorităţile: la nivel naţional, judeţean sau local. Premiul cel mai important la nivel naţional, „Pentru Minorităţi” se acordă începând din 1995. Şi în acest an, festivitatea centrală va avea loc la Budapesta, în ziua de 18 decembrie. Anul trecut niciun român nu a primit această distincţie. În anii anteriori, au fost distinşi cu „Premiul pentru Minorităţi” Consiliul local din Micherechi, Echipa de păstrare a tradiţiilor din Aletea, profesorii Ion Budai, dr. Gheorghe Petruşan şi dr. Maria Gurzău Czeglédi, regizorul Cornel Mândruţău şi profesorul Gheorghe Marc.
În judeţul Bichiş, Ziua Minorităţilor va fi organizată în localitatea Tótkomlós, unde trăiesc mulţi slovaci. Evenimentul din 9 decembrie va fi găzduit de Természet Háza (Casa Naturii, str. Bajcsy Zs. nr. 6).
Institutul Cultural Maghiar din Budapesta va organiza cea de-a 7-a ediţie a Galei Minorităţilor. Evenimentul este organizat în fiecare an în preajma Zilei Minorităţilor, stabilită în 1995. Premiul Pro Cultura Minoritatum Hungariae este acordat pentru munca profesională şi efortul depus pentru păstrarea şi transmiterea tradiţiilor culturale ale minorităţilor naţionale şi etnice din Ungaria. La fel ca şi în anii precedenţi, şi anul acesta vor fi onoraţi cu o distincţie şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria. Această sărbătoare va avea loc pe 11 decembrie, la sediul Institutului Cultural Maghiar (Budapesta, piaţa Corvin nr. 8), cu începere de la ora 17.00.
Cu ocazia Zilei Minorităţilor, şi la Bichişciaba vor fi sărbătorite cele patru naţionalităţi conlocuitoare: românii, slovacii, polonezii şi ţiganii. Evenimentul va avea loc pe 12 decembrie, în Sala festivă a Primăriei, cu începere de la ora 17.00. După festivitate, românii din oraş se vor întruni la un restaurant unde vor fi întâmpinaţi de un grup de corişti de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula.
Autoguvernarea Românească din Hódmezővásárhely va organiza, tot cu ocazia Zilei Minorităţilor, pe 17 decembrie, o zi culturală românească. În program vor figura: comemorarea morţii pictorului Gheorghe Cohan şi depuneri de coroane la placa memorială Gheorghe Cohan din strada Andrássy (ora 15.00 – str. Andrássy nr. 2); Întâlnirea membrilor comunităţilor româneşti din Seghedin şi Hódmezővásárhely. „Praznice Fericite” – melodii de sărbători, interpretate de Florica Szakál, studenta Universităţii din Seghedin (ora 15.30 – str. Bajcsy Zsilinszky nr. 70, etaj II, cam. 207).

Comentarii