Nicu Alifantis şi „Misteria Carpatica” într-un concert de zile mari la Jula

În seara zilei de 2 decembrie, după recepţia oferită la restaurantul Maestro de către Consulatul General al României la Jula, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Românei de la 1 Decembrie, la Sala Studio a Teatrului Cetăţii din Jula, muzica trupei „Misteria Carpatica” din Valea Timocului (Serbia) şi a renumitului folkist Nicu Alifantis a ridicat în picioare publicul numeros.
„Misteria Carpatica”, o trupă nu prea cunoscută până acum în Ungaria, şi-a făcut mulţi admiratori prin melodiile bine-cunoscute (ca „Radu Mamii” sau „Cui nu-i place dragostea”) şi prelucrate în stil etnojazz. Trupa „Misteria Carpatica”, condusă de Cristian Wagner Ruţanu, român din Valea Timocului, prin creativitatea sa artistică luptă pentru afirmarea şi promovarea moştenirii tradiţionale româneşti.
Ansamblul cântă muzică tradiţională într-o manieră modernă, conform cerinţelor muzicii şi ale epocii moderne. Astfel, transmit mai departe misiunea lăutarilor vechi, prin spaţiu şi timp, îmbogăţind expresivitatea artistică a cântecelor şi obiceiurilor prin aranjamente moderne. Instrumentiştii de la „Misteria Carpatica”, în frunte cu Cristian Ruţanu şi solista vocală Sandra Lepojevic’, au reuşit să vrăjească cu cântecele lor publicul a căror reacţii au fost entuziaste.
Momentul culminant al serii a fost însă apariţia pe scenă a lui Nicu Alifantis, care s-a întors acum la Jula după 35 de ani şi care a umplut sala de emoţii de toamnă, umbre, poezie în acorduri. Cu un aer prietenos, Alifantis a fost primit excelent de publicul julan, iar oamenii de toate vârstele s-au ridicat în picioare şi au cântat cot la cot cu maestrul. „Toată viaţa m-am întrebat cum puteţi ţine minte inepţiile astea pe care le cânt eu?!”, a spus Alifantis, surpriza mare a seniorului muzicii folk fiind când şi-a dat seama, încă de la prima melodie, că sala îi fredonează muzica şi participă activ, cântând împreună cu el. Concertul a durat două ore şi jumătate, artiştii fiind nevoiţi să revină pe scenă de două ori, lumea ridicându-se la final în picioare, în ropote de aplauze.
Concertul a fost organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din afara Ţării, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Arad.
La concert a participat şi echipa de filmare a Redacţiei Româneşti a Televiziunii Maghiare. Secvenţe de la eveniment vor putea fi urmărite în emisiunea „Ecranul Nostru” din săptămânile următoare, iar în ianuarie vor fi difuzate şi interviuri cu Nicu Alifantis şi „Misteria Carpatica”. Emisiunea radiofonică „O voce românească” va acorda spaţiu acestui eveniment în ediţia sa de Revelion.
A.B.



Comentarii