Românii şi ungurii au ieşit în stradă - Proteste şi manifestaţii în Budapesta şi în toată România

În Bucureşti şi în toate oraşele mari din România, mii de oameni au ieşit în stradă în ultimele două săptămâni, zi de zi, pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a întregului Guvern actual. Şi românii din străinătate susţin mişcările de protest din ţară. Astfel de mitinguri au avut loc în Paris, Madrid, Roma, Viena, dar şi în capitala Ungariei.
Sâmbăta trecută, şi la Budapesta au ieşit în stradă în jur de 100 de mii de cetăţeni pentru a participa la „marşul păcii pentru Ungaria”, demonstranţii dovedindu-şi sprijinul pentru premierul Orbán Viktor. În acelaşi timp, alţi 5 mii de protestatari din Budapesta au cerut demisia preşedintelui Schmitt Pál, acuzat de plagiat.
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a bucurat întotdeauna de susţinerea românilor de peste hotare, votul lor fiind decisiv în câştigarea alegerilor. De câteva zile, protestele au început şi în afara ţării. Românii din Marea Britanie, Italia, Spania, Austria sau Ungaria s-au alăturat protestelor din ţară. În mai multe oraşe europene, în care sunt comunităţi importante de români, au fost organizate manifestaţii în ultimele zile.


În timp ce în România se cere demisia actualului preşedinte şi a întregului Guvern de la Bucureşti, în Budapesta, o manifestaţia organizată în sprijinul premierului Orbán Viktor a atras în jur de 100.000 de persoane sâmbătă după-amiază, iar alţi 5.000 de protestatari au cerut demisia preşedintelui Schmitt Pál, acuzat de plagiat. Manifestaţia, denumită „marş al păcii pentru Ungaria”, a fost iniţiată de unele publicaţii şi organizaţii apropiate partidului de guvernământ FIDESZ, care au dorit să arate că Guvernul de la Budapesta, care a fost ţinta a numeroase critici atât pe plan intern, cât şi internaţional, mai ales din partea Uniunii Europene, din cauza noii sale Constituţii, se bucură în continuare de susţinere. UE şi SUA se tem că semnalele de avertizare privind o transformare a „Primăverii arabe” într-o „iarnă est-europeană” există deja la Bucureşti şi la Budapesta, comentează presa străină.
La 2 ianuarie 2012, o manifestaţie organizată de partide de opoziţie şi organizaţii civile a atras circa 70.000 de protestatari pe străzile Budapestei. Aceştia au protestat faţă de intrarea în vigoare a noii Constituţii ungare, aspru criticată la Bruxelles, şi nu numai. Sâmbăta trecută, participanţii au venit din toată Ungaria şi cu autobuze din ţările învecinate care au o puternică minoritate maghiară. De altfel, mii de maghiari din România au participat la manifestaţia pro-Orbán Viktor, de la Budapesta, iar câteva sute au participat la manifestaţii similare în Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Sfântu-Gheorghe, Covasna, Baraolt, Târgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc, Miercurea-Ciuc şi Gheorgheni.
E.I.

Comentarii

  1. FOARTE IMPORTANT DE STIUT !!!

    ADEVARUL TRIST DESPRE CORAN !!!

    http://ciudateniidincoran.blogspot.com/

    MERITA CITIT !!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu