Balul dedicat promoţiei 2008/2012 de la Liceul „Bălcescu” - Panglica – simbolul trecerii de la copilărie la maturitate

E frumos, e prea frumos la tine-n suflet/ E târziu, e prea târziu la mine-n gând/Împărtăşim, împărtăşim aceeaşi soartă/Dar nu se ştie, nu se ştie, până când…?
Versurile folkistului Nicu Alifantis au răsunat din difuzoare, invitând oaspeţii la balul acordării panglicii în sala festivă a Centrului Cultural Român din Jula.
Cei 46 de absolvenţi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” au fost sărbătoriţi pe 28 ianuarie, la evenimentul ce simbolizează trecerea de la copilărie la maturitate. Elevii celor două clase 12 ale promoţiei 2008/2012 şi-au invitat familiile şi prietenii pentru a urmări programul de un înalt nivel, la reuşita căruia şi-a pus toată silinţa fiecare dintre elevi.
Directoarea Liceului „Bălcescu”, Maria Gurzău Czeglédi, s-a adresat absolvenţilor cu urări şi sfaturi pentru viaţă, încurajându-i să nu-şi uite rădăcinile şi să aibă curaj pentru provocările viitorului. „Dragă tinere, peste câteva minute, pe haina ta de sărbătoare va fi prinsă panglica, care simbolizează trecerea din lumea copilăriei în cea a maturităţii. Acordarea panglicii simbolizează faptul că aţi ajuns la o piatră de hotar. De la această piatră de hotar puteţi să priviţi înapoi pe planul amintirilor, în copilăria senină şi plină de iarbă verde. Dar tot de aici puteţi să priviţi pe planul viselor în viitor, spre viitorul necunoscut. Eu, acum, când voi sunteţi în această fază de transfer, vă rog să nu uitaţi niciodată rădăcinile voastre. Uitându-vă înapoi, vă puteţi afla în lumea rădăcinilor care îşi trag seva din izvorul valorilor, din obiceiurile, învăţăturile strămoşilor, din credinţa, iubirea, limba şi rugăciunea mamei voastre. Dacă priviţi spre viitorul necunoscut vă zic să nu aveţi frică, cuceriţi-l!”. Directoarea le-a mai dorit tinerilor ca trecerea lor de la copilărie la maturitate să fie cât mai echilibrată şi armonioasă.
Clasa a 11-a şi diriginta Vera Gurzău Cser şi-au luat rămas bun apoi de la absolvenţi, elevii Andreea Martin şi Daniel Repisky recitând poezii în limba română şi maghiară. A urmat acordarea panglicilor. Tinerii sărbătoriţi au fost chemaţi pe nume şi au primit câte-o panglică, cu data anilor 2008–2012, panglică pe care o vor purta până îşi vor lua rămas bun în mod definitiv de la acest liceu.



Montajul literar-muzical al absolvenţilor a fost întocmit de dirigintele Elena Olteanu şi Eva Moldovan, care au îndrumat elevii în cursul celor patru ani de liceu. Pe un fond muzical instrumental, absolvenţii au recitat poezii în limbile română şi maghiară, despre dragostea, grija divină şi cea părintească şi adevăratele valori din viaţă, cum ar fi prietenia, iubirea, curajul de a visa şi a împlini visurile.
 




Valsul tinerilor a încheiat programul cultural, absolvenţii din clasele 12/A şi 12/B prezentând separat câte-o coregrafie elegantă. Tinerii au oferit şi o surpriză publicului: elevii din 12/B şi-au invitat părinţii la dans, iar elevii din 12/A au interpretat şi o coregrafie cu elemente haioase. Spectacolul tinerilor a fost spre mândria părinţilor şi pe placul numerosului public şi al oaspeţilor de onoare, precum PSS Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, Călin Cămărăşan, consulul general al României la Jula, Dan Constantin, consulul gerant de la Seghedin, viceconsulul Răzvan Ciolcă de la Seghedin, Cătălin Căşaru, consul la Ambasada României de la Budapesta şi Balogh Lajos, consilier local din Jula.
Rita Pătcaş

Comentarii