Omul săptămânii - Teodor Pap

În această săptămână se împlinesc 190 de ani de la naşterea unuia dintre importanţii finanţatori ai studiilor superioare pentru tinerii români din Jula, din secolul XIX.
Teodor Pap s-a născut la Jula, în ziua de 24 februarie 1822. Şcolile elementare le termină la şcoala română din oraşul natal, continuându-şi studiile la Preparandia din Arad. Ajunge la Budapesta pentru a întreprinde studii juridice. Între anii 1842–1850 a stat în capitala ungară, în acest timp fiind cantorul bisericii greco-româneşti de aici. Aici a legat prietenii cu mai mulţi discipoli, era bun prieten cu Vincenţiu Babeş. După revoluţia de la 1848, Teodor Pap ajunge în Beiuş, apoi în Lugoj. Ca ascultant la tribunalul din Lugoj a activat până în 1856. Părăsindu-şi postul a început activitate de afaceri economice. S-a îmbogăţit binişor, astfel în 1869 a cumpărat la licitaţie publică domeniul Kékes în comitatul Timişorii. În Lugoj şi-a cumpărat patru case. În 1865 i-a răposat prima soţie, în 1870 s-a recăsătorit cu Ofelia Popovici.
La simpozionul din 2006 al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, dr. Maria Berényi îl prezintă pe Teodor Pap „ca om înstărit, care a ajutorat cu donaţii cultura românească. A dat stipendii unor jurişti talentaţi, a ajutorat mai multe biserici şi şcoli. În 1884 a dat 500 fl bisericii din Jula-Oraşul Mare Românesc. Era membru fondator al mai multor asociaţii culturale.”
Teodor Pap s-a stins din viaţă la Lugoj în 1887, fiind deshumat în 1902 şi pus la odihnă veşnică în cimitirul ortodox din Jula (cartierul Oraşul Mare Românesc).
Tot de la Maria Berényi ştim că, prin testamentul său, Teodor Pap dispune despre înfiinţarea unei fundaţii de burse intitulată „Fundaţia lui Teodor Pap", care să fie încredinţată spre administrare Consistoriului ortodox din Arad. Averea fundaţiei se compunea din bunuri mobile şi imobile, a constat din mai multe case, pământ şi suma de 70.000 fl. Fundaţia a sprijinit elevii şi studenţii români din Jula. Scopul „Fundaţiei lui Teodor Pap" este ca din venitul curat anual al tuturor averilor sale să se împartă stipendii anuale tinerilor greco-orientali români din Jula, care sunt săraci, lipsiţi de mijloacele materiale şi studiază la atare gimnaziu, academie ori universitate în Ungaria ori în străinătate. În primul rând vor fi preferate neamurile lui Teodor Pap. Un stipendiu nu putea trece peste 400 fl. Pe lângă rudenii, au fost favorizaţi descendenţii lui Atanasie Marian Marienescu, jude la tabla regească din Budapesta, etnograf bine cunoscut, şi ai avocatului Ioan Nedelcu din Lugoj.
Din această fundaţie au beneficiat mulţi tineri. Aici amintim câteva nume a acelor julani care au fost bursierii acestei fundaţii: Mihai Mărcuş, Alexe Laţcu, Iustin Német, Ioan Chereşlădan, Constantin Illovici, Hortensia Raţ etc.
Pe lângă fundaţie, Teodor Pap a lăsat bisericii şi şcolii greco-orientale din Jula 80 fl care să se distribuie anual. Tot 80 fl anuali a lăsat corului vocal român din Jula. A mai lăsat prin testament 200 fl familiei Ioan Mărcuş, învăţătorul român din Jula.

Comentarii