Ungaria şi ortodocşii

Luni, 13 martie, la sediul Secretariatului de Stat pentru Culte de la Budapesta a avut loc o întâlnire de lucru între secretarul de stat Szászfalvi László, împreună cu colaboratorii săi şi PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţit de o delegaţie formată din membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial şi alţi preoţi: pr. arhim. Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc, pr. Teodor Marc, Consilierul Economic, pr. Origen Sabău, Consilierul Cultural şi pr. Marius Maghiaru, Protopopul Budapestei.
Cu acest prilej au fost discutate pe larg problemele legate de funcţionarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, prezentându-se felul în care Episcopia a fost sprijinită de către Stat în decursul anului 2011, precum şi necesităţile sale concrete pentru anul în curs şi pentru viitor. Szászfalvi László a asigurat interlocutorii că se vor căuta soluţii favorabile pentru a putea satisface aceste solicitări, care ar permite ca şi pe viitor Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii normale de funcţionare.
În aceeaşi zi, în clădirea Parlamentului din Budapesta a avut loc şi o întâlnire de lucru a secretarului de stat Szászfalvi László cu conducători ai celor cinci jurisdicţii ortodoxe din Ungaria. Întâlnirea a avut ca temă principală o eventuală dezbatere finală a Convenţiei comune pe care Statul Ungar doreşte să o semneze cu reprezentanţii celor cinci jurisdicţii ortodoxe din Ungaria, în urma recunoaşterii oficiale a acestora şi prin noua Lege a Cultelor, înainte de semnarea propriu-zisă a Convenţiei. Deşi în linii mari prevederile Convenţiei au fost acceptate de către reprezentanţii celor cinci jurisdicţii ortodoxe, care în două rânduri au adus şi anumite amendamente la acest text, conţinutul unui articol de la sfârşitul acestui document, care iniţial prevedea modul de desemnare a persoanei care ar urma să reprezinte jurisdicţiile ortodoxe în relaţiile lor cu Statul şi asupra căruia nu s-a ajuns încă la un numitor comun, ar putea amâna semnarea acestei Convenţii, care în principiu este prevăzută pentru data de 15 februarie 2012 – informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii