Concurs de recitare „Mihai Eminescu”, la Apateu

Organizat în memoria marelui poet român Mihai Eminescu, ediţia a VI-a a concursului de recitare „Mihai Eminescu” de la Apateu, a avut loc sâmbătă, 24 martie, la Casa de Cultură din localitatea bihoreană. Manifestarea iniţiată de către Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU, Centrul Cultural şi Metodologic Român Bihorean din Apateu şi Asociaţia Culturală Făgeţeană a adunat la căminul cultural elevi şi profesori de la şcolile generale unde se predă limba română.

Concursul de recitare „Mihai Eminescu” a început înainte de masă, la Casa de Cultură din Apateu. După cuvintele de încurajare rostite de către Ioan Oltean, preşedintele juriului, elevii au uitat de emoţii şi au ieşit în faţa microfonului încercând să rostească cât mai frumos două poezii ale lui Mihai Eminescu. La concurs au participat elevi de la şcolile generale din: Bedeu, Bătania, Chitighaz, Jula, Micherechi, Apateu, Leucuşhaz, Pocei, Furta şi Săcal, precum şi eleve de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula. Cu toate că festivitatea din acest an s-a organizat mai târziu (până acum sărbătorindu-se în ziua de naştere a poetului, 15 ianuarie), Eminescu rămâne geniul poporului român.
În timp ce juriul a apreciat efortul elevilor, oaspeţii au urmărit programul folcloric al grupului instrumental din Sibiu. Solistul vocal a fost Sebastian Stan, iar la nai a cântat Radu Nichifor, studentul celebrului naist Gheorghe Zamfir. După anunţarea rezultatelor, oaspeţii au servit masa la cantina şcolii.
Ca semn de recunoştinţă, fiecărei unitate de învăţământ prezentă la această manifestare i-a fost înmânată din partea organizatorilor o diplomă. Premiile au fost înmânate de către Mircea Cârţişoreanu, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale Făgeţene. De asemenea, au fost înmânate diplome pentru elevii participanţi la concursul de recitare: Hajnal Putin, Nandor Borşa, Gabriela Maroşan, Estera Ardelean, Patricia Roşu, Adriana Somogyi, Monica Bartha, Andreea Olteanu, Zoltán Horváth şi Devald Varga.

Clasament:
Şcoli bilingve, clasele 7−8:
Locul I: Graziela Kovács (Jula)
Locul II: Carina Iuhas (Micherechi)
Locul III: Maria Olteanu (Chitighaz)

Şcoli bilingve, clasele 5−6:
Locul I: Marius Kovács (Jula)
Locul II: Andreea Coita (Micherechi)
Locul III: Aneta Buca (Bedeu)

De la şcolile unde limba română se predă ca obiect de studiu, din clasele 7−8 au fost premiaţi elevii:
Locul I: Kristof Oromos (Apateu)
Locul II: Vasile Pal (Pocei)
Locul III: Veronica Asztalos (Furta)

Clasele 5−6:
Locul I: Timea Miklós (Leucuşhaz)
Locul II: Sabina Anita Sabău (Apateu)
Locul III: Reca Mándoki (Pocei)

Liceul „N. Bălcescu”:
Locul I: Jenifer Iuhas (clasa a 10-a)
Locul II: Amalia Adela Ilin (clasa a 9-a)
Locul III: Cristina Iulia Duma (clasa a 9-a).
A.C.

Comentarii