Cupa Carnavalului la Leucuşhaz

Opt echipe din trei judeţe au sosit vineri, 24 februarie, la Leucuşhaz, să participe la cea de-a XI-a ediţie a Cupei Carnavalului, una dintre cele trei competiţii sportive la care sunt invitaţi elevii din şcolile unde se predă limba română. Întrecerea a fost organizată de Autoguvernarea Română din Leucuşhaz, în colaborare cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria.
Pe lângă acest turneu, elevii noştri mai pot particiapa la Cupa Comemorativă „Ioan Tanasi şi la Cupa Prieteniei, cea mai mare întrecere fiind aceasta din urmă, care se desfăşoară în aer liber prin luna mai, aproape de finele anului şcolar. De obicei, este organizată ori la Leucuşhaz, ori la Pocei. Colaborarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria cu cei din Leucuşhaz, unde şcoala generală oferă condiţii excelente pentru a găzdui o competiţie sportivă, a început cu acest turneu al Cupei Prieteniei, continuănd apoi şi în cazul Cupei Carnavalului. La această întrecere sunt invitate echipe formate din elevii claselor 5 şi 6.
La ediţia din 2012 a Cupei Carnavalului au sosit echipe, reprezentând şcolile din Aletea, Furta, Cenadul Unguresc, Săcal, Pocei, Bătania şi Leucuşhaz. Repartizate în două grupe, echipele deja din această prima fază a competiţiei au jucat meciuri palpitante din care n-au lipsit golurile frumoase, un-doi-urile exersate la antrenament sau paradele de portari. La finele unei zile obositoare pentru micii fotbalişti, dar totuşi plină de bucurii, am văzut o finală disputată de echipele din Chitighaz şi Pocei, câştigată de bihoreni. „Noi jucăm mult şi acasă, şi am revăzut şi aici cele exersate la antrenamente”, ne-a spus după ultimul act al turneului Dán Antal, antrenorul echipei căştigătoare. Pe locul trei s-a clasat echipa din Aletea, care în finala mică a câştigat împotriva celor din Săcal.
Şcoala generală din Leucuşhaz a fost stăpânită pentru câteva ore de zâmbetul copiilor care s-au simţit minunat, indiferent de rezultatele obţinute, iar, la rândul lor, organizatorii au putut fi mândri, pe bună dreptate, de această atmosferă fantastică.
În ziua de 23 martie, la Pocei va avea loc o nouă întrecere sportivă, „Cupa Comemorativă „Ioan Tanasi”, unde sunt invitaţi elevii claselor 7–8.
Adam Bauer

Comentarii