Teatrul Naţional din Bucureşti vine la Budapesta - „Dor de Eminescu” cu Ion Caramitru

Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român de la Budapesta este preocupat de programele adresate românilor din diaspora şi pe care le oferă cu credinţa că, astfel, distanţele faţă de ţara-mamă se scurtează. Fie că au avut loc la Jula, Seghedin, Micherechi, Apateu, Macău, Nădlac sau Röszke, aceste manifestări ale culturii româneşti au avut întotdeauna un important rol de promovare a valorilor naţionale. Consecvent misiunii sale de a aduce România acolo unde trăiesc românii, Institutul a invitat la Budapesta în data de 31 mai 2012 Teatrul Naţional din Bucureşti.

Spectacolul în limba română „Dor de Eminescu”, care va fi prezentat la Teatrul Radnóti din Budapesta, include un colaj din cunoscutele versuri dar şi secţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet român, în interpretarea actorului Ion Caramitru, cu intermezzo-uri din muzică clasică şi contemporană de J.S. Bach, Purcell, Marcian Negrea, susţinute de clarinetistul Aurelian-Octav Popa.
Spectacolul „Dor de Eminescu” va avea loc în 31 mai 2012, de la ora 20, pe scena Teatrului Radnóti din Budapesta (1065 Budapesta, str. Nagymező nr. 11).
„Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite.” – Aurelian-Octav Popa
Spectacolul de pe scena Teatrului Radnóti din Budapesta se adresează exclusiv comunităţii româneşti din Ungaria, în egală măsură celor maturi, dar şi celor tineri, obişnuiţi cu prezenţa lui Mihai Eminescu doar în manualele şcolare. De această dată aveţi ocazia de a participa la premiera în Ungaria a unui spectacol rafinat de poezie şi muzică, în interpretarea marelui actor român Ion Caramitru. De aceea, ICR Budapesta consideră oportună participarea dascălilor, a elevilor şi a studenţilor de limbă română la acest spectacol.
Sugerăm, conform practicii teatrelor budapestane, organizarea la nivelul comunităţii a unor transporturi pentru vizionarea acestui spectacol.
Preţul biletului: 1400, 1800, 2100, 2500 ft, În funcţie de poziţia în sală.
Biletele pot fi achiziţionate online http://www.radnotiszinhaz.hu/jegyvasarlas.html sau la caserie: 321-0600/112, 343-6792).

Comentarii