Întâlnirea fraţilor de aceeaşi credinţă şi neam la Otlaca-Pustă

Cei care de acum înainte se vor duce la Otlaca-Pustă vor fi întâmpinaţi, la intrarea în localitate, de o troiţă de lemn, donaţie a Primăriei din Petrova. Reprezentanţii acestei comune din Maramureş, România, în frunte cu primarul Ioan Petrovai, au participat duminică, 17 iunie, la cea de-a IV-a ediţie a Zilei Românilor din Otlaca-Pustă, eveniment organizat de Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi”.

Sărbătoarea românilor a consumat şi un moment istoric-bisericesc, care a fost sfinţirea troiţei de lemn, specifică Maramureşului, care a fost dăruită spre aducerea aminte, spre dăinuirea prieteniei între cele două localităţi. 
Crucea aşezată la intrarea în localitate apără şi păzeşte parohia şi localitatea, fiind şi o întărire a credinţei ortodoxe. „Toţi aceia care vor intra în localitate sau vor trece pe drumul principal, vor putea constata că Otlaca-Pustă, în primul rând, este o localitate care are credinţă în Dumnezeu, pe de altă parte, cei care mai cunosc şi rânduielile bisericeşti vor şti că aici trăiesc creştini ortodocşi”, a spus pr. arhimandrit Calinic, parohul Bisericii Ortodoxe Române din sătucul bichişean. El a mai accentuat că noua cruce, în timp, va fi şi un simbol de chemare a oamenilor înspre parohia din Otlaca, fiindcă aici se construieşte şi o biserică de lemn în stil maramureşean, construită tot acolo, în apropiere de Petrova. Troiţa va fi o chemare a creştinilor de a intra în localitate şi în biserica cu hramul „Înălţarea Domnului”, precum şi în biserica nouă de lemn, care va avea hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. 
Sfinţirea troiţei s-a desfăşurat în cadrul Zilei Românilor din Otlaca-Pustă şi a fost precedată de depunerea coroanelor de flori la placa comemorativă „Mihai Purdi” şi de participarea tuturor invitaţilor la Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă română, oficiată de pr. Calinic. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. După sfinţirea troiţei, evenimentul a continuat cu o masă festivă la căminul cultural şi cu un program folcloric, la care oaspeţii din Petrova i-au încântat pe cei prezenţi cu frumoase cântece şi dansuri populare. La eveniment, membrii Asociaţiei „Mihai Purdi” au sărbătorit şi doi membri, care au avut recent ziua de naştere, doamna Sofia Tolan şi domnul Tolnai Péter. Atmosfera de bucurie şi comuniune frăţească care a încununat întâlnirea de la Otlaca a marcat în această duminică sufletele tuturor românilor, care au avut ocazia şi de această dată să vadă cu ochii lor împlinirea cuvintelor Psalmistului (132,1) despre frumuseţea petrecerii împreună a fraţilor de aceeaşi credinţă şi neam, chiar dacă ei trăiesc în ţări diferite. Oaspeţii din Petrova au venit la românii din Ungaria şi cu o poezie pe care din lipsă de spaţiu o să o publicăm în numărul următor al revistei.
Adam Bauer

Comentarii