În tabăra „ARC 2012” de la Sulina timpul trece mult prea repede… - Din impresiile elevilor români participanţi din Ungaria

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret a organizat, şi în această vară, la Sulina, judeţul Tulcea, programul de tabere pentru elevi şi tineri români din afara graniţelor „ARC 2012”. Scopul programului a fost realizarea unui sejur cultural în România în vederea afirmării şi conştientizării valorilor tradiţionale şi istorice româneşti. DRP a oferit anul acesta posibilitatea de participare în tabără pentru elevi şi tineri români din Ungaria, în perioada 13–20 august. Câţiva elevi participanţi de la şcolile din Micherechi, Chitighaz, Bătania şi Jula ne-au împărtăşit impresiile trăite în tabăra de la Sulina.


– Ne-am adunat pe 12 august, duminică, în faţa Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula. Am călătorit cu autobuzul până la Tulcea, unde ne-am urcat pe un vapor şi am călătorit 3 ore pe Dunăre. Când am ajuns la Sulina, în port, ne-a aşteptat o gălăgie cu strigăte şi zarvă mare: Ne place, ne place, ne place la Sulina!
Când am ajuns în tabără, ne-am despachetat, am luat prânzul şi am mers pe plajă. Mulţi dintre noi atunci au văzut pentru prima dată marea. Când ne-am întors în tabără, am luat cina. Aşa a trecut timpul, mai ales cu scăldat sau cu jocuri. În a 5-a zi dimineaţa, după micul dejun, am făcut o călătorie cu barca pe braţul Sulina a Dunării şi pe Marea Neagră. În această călătorie foarte frumoasă am văzut diferite păsări minunate: pelicani, raţe sălbatice şi am auzit şi puiul de baltă. Tot în această zi au fost organizate diferite jocuri pe plajă, unde ne-am simţit minunat. Am construit o cetate din nisip şi am câştigat. E adevărat că doar două grupe au participat la acest concurs. După jocuri, am luat cina pe plajă. În a 6-a zi, la prânz am primit peşte, şi după amiază am adunat scoici. Cea mai bună zi a fost a 7-a, când şi pentru cei mici, adică şi pentru noi au făcut discotecă, şi ne-au lăsat şi pe noi, însoţiţi de profesoare, pe plajă în discoteca celor mari. A trecut timpul şi pe când ne-am dat seama ce repede trece, trebuia să şi împachetăm, să ne reîntoarcem către casă. Ne-am simţit foarte bine şi ne-a făcut o deosebită plăcere că am avut posibilitatea să participăm în această tabără, care va fi de neuitat!
Dora Misik, Bătania


– Un grup de elevi ai şcolii noastre din Micherechi, printre care m-am găsit şi eu, însoţiţi de directoarea Ana Sárközi, am pornit spre distracţie, vacanţă, excursie, aventură la Sulina. Prietenul meu pe drum şi în tabără a fost tot timpul Timotei Igaş, care chiar dacă e mai tânăr decât mine, ne-am înţeles foarte bine. Eu am avut posibilitatea ca pentru prima dată să intru în mare. Locul unde am dormit a fost plăcut şi condiţiile bune. Am avut posibilitatea să participăm la mai multe ocupaţii. În afară de a ne bălăci în mare, am jucat de exemplu tenis de masă, baschet, seara am putut intra pe net să vorbim cu familia. La concursul de tenis de masă am luat premiul întâi. M-am bucurat mult, fiindcă şi acasă cu fraţii mei şi cu tata am obişnuit să jucăm tenis de masă. Am călătorit şi cu vaporul, care a fost foarte interesant pentru mine, fiindcă în viaţa mea nu am mai călătorit pe apă cu vapor! Cele trăite în aceste zile nu le pot prea bine să le spun în cuvinte. Mulţumesc şcolii generale din Micherechi, profesoarelor şi României pentru posibilitatea de a petrece o vacanţă la mare.
Gerold Cornel Miron, Micherechi

– Drumul spre Sulina cu autobuzul a fost foarte lung. Ca să treacă mai repede, pe drum am ascultat muzică, ne-am jucat la telefon şi spuneam glume cu ceilalţi copii. Eu am şezut lângă prietenul meu, Benţe Ungor. Eram emoţionat fiindcă până atunci n-am mai fost la mare. După trei ore de drum cu vaporul, foarte obosiţi am ajuns la locul cazării. Camerele erau mari, într-o cameră dormeam 8 băieţi. Prima zi după prânz am plecat la plajă. Apa era rece, dar ne-am jucat mult cu mingea şi ne-am dat pe valurile mării. Joi am plecat în Delta Dunării. A fost interesant să vedem cele trei ramuri ale Dunării. Cine dorea avea posibilitatea să participe la diferite concursuri organizate în curtea taberei. Prietenul meu Benţe a câştigat locul I la şah, iar Devald Varga locul al II-lea. Sâmbătă am vizitat un muzeu unde am văzut unelte de marinari şi am urcat într-un far de unde am văzut Dunărea. Obosiţi dar cu amintiri noi, am luat drumul spre casă. Mă bucur mult că am avut posibilitatea să merg la mare.
Tiberiu Ruja, Micherechi

– Ne-a aşteptat o călătorie foarte lungă, pe care am parcurs-o cu două autocare până în oraşul Tulcea, de unde cu un vapor am ajuns la Sulina. Abia ce am ajuns, ne-am hotărât să mergem cât mai repede pe plajă, să vedem marea. Ne-a surprins un peisaj foarte frumos. În această tabără au mai fost şi alţi studenţi de naţionalitate română din toată Europa, cu unii dintre ei chiar ne-am şi împrietenit. Pe plajă au fost organizate nişte jocuri distractive, la care toţi copiii din tabără au fost prezenţi. De obicei, înainte de masă am fost la plajă, iar după masă ne-am odihnit, am făcut excursii în oraş. Într-o dimineaţă, unii dintre noi, împreună cu profesorul Tiberiu Rocsin, am călătorit cu un vapor mai mic în Delta Dunării, ca să vedem de acolo răsăritul soarelui, care va rămâne o amintire de neuitat pentru noi. Luni, 20 august, am pornit spre acasă, odihniţi, cu multe amintiri şi aventuri. Sperăm că şi la anul vom avea posibilitatea să vizităm Marea Neagră, iar până atunci, din septembrie ne aşteaptă un nou an şcolar.
Erica Bigu, Jula

– Sulina este un loc deosebit de frumos din frumoasa Românie. Sulina este o peninsulă din Delta Dunării. Tabăra Sulina este aşezată la 1,5 km de malul Mării Negre şi la câteva sute de metri de Dunăre. După turnul muzeului din apropiere se poate vedea într-o parte Dunărea şi în cealaltă parte Marea Neagră. În tabăra Sulina am fost în jur de 150 de copii din mai multe ţări: Ungaria, Moldova, Macedonia şi România. Când am ajuns în tabără, ceilalţi copii care se pregăteau să părăsească tabăra ne-au primit cu cântece şi mare bucurie. În fiecare dimineaţă, trezirea a fost la ora 7.30, iar prânzul la ora 8.00 fix. În primele zile am mers în fiecare dimineaţă şi după amiază la plajă. Până la malul mării, un kilometru şi jumătate am mers pe jos sau cu autobuzul. Cea mai mare plăcere a copiilor a fost baia în apa mării şi săriturile în valuri. Pe malul mării am făcut în fiecare zi concursuri de volei, fotbal şi construirea castelelor de nisip. Copiilor le-au plăcut foarte mult să adune scoici de pe malul mării ca să le aibă ca amintire. În tabără am avut organizate mai multe concursuri: fotbal, volei, baschet, tenis de masă. Pe timpul taberei, totul a fost frumos şi foarte plăcut, încă din prima zi am legat noi prietenii. Pe timpul taberei am făcut plimbări cu vaporaşul de 12 persoane prin Delta Dunării, ceea ce a fost foarte frumos şi de neuitat. Participarea a fost pentru mine un lucru deosebit de plăcut în această vară, şi sunt onorată că am luat parte la această tabără. Eu le doresc tuturor copiilor care au ocazia să participe la această tabără să meargă cu inimile deschise, pentru că este o satisfacţie unică în viaţă.
Andreea Coita, Micherechi

– A sosit ziua mult aşteptată, ziua când am privit Marea Neagră. Călătoria a fost plăcută dar totodată foarte lungă. Pe litoral am găsit un restaurant unde în fiecare zi am putut mânca mâncăruri tradiţionale şi foarte bune. Într-o seară ne-au organizat pe litoral o seară de neuitat cu muzică, sporturi şi cu o cină foarte gustoasă. Pe teritoriul taberei era un teren de joacă, unde am jucat volei, fotbal, baschet şi tenis de masă. În fiecare zi am făcut plimbare prin oraş şi am vizitat locurile însemnate. Ne-am simţit foarte bine, fiindcă am făcut multe cunoştinţe, ne-am desfătat cu frumuseţea mării, iar cel mai important lucru pentru noi a fost că am putut exersa limba română.
Fetele şcolii din Chitighaz

– Cel mai impresionant lucru pentru mine a fost panorama de pe vapor, iar frumuseţea naturii din Delta Dunării a fost încântătoare. Ajungând la Sulina, ceilalţi elevi, care se pregăteau să părăsească tabăra, ne-au primit cu cântecul: „Ne place Sulina!” Am făcut cunoştinţă cu alţi tineri sosiţi din alte ţări cu care ne-am împărtăşit impresiile. În seara aceasta am făcut o plimbare pe litoral care era foarte minunat. Zilele au trecut cu multă distracţie şi aventuri. Şederea noastră la Sulina va rămâne o amintire de neuitat pentru mine.
Zita Ruja, Jula

– Ziua a şasea a fost plină de surprize: organizatorii ne-au făcut grătare pe plajă şi am primit tricou şi şapcă cu logo-ul taberei. A şaptea zi, fiindcă ştiam că e ultima zi pe care o petrecem la tabără, ne-am distrat mai mult, la plajă am stat mai mult timp, şi seara ne-am culcat mai târziu. Ultima zi ne-am trezit dis-de-dimineaţă ca să ne putem împacheta şi să fim gata de pornire. Cele 8 zile au zburat repede şi plecarea spre casă a sosit pe data de 20 august. Când am ajuns la Tulcea, ne-au aşteptat autocarele cu care am călătorit spre casă 20 de ore. Sperăm să mai mergem şi altă dată la tabăra Sulina, pentru că ne-am întors acasă cu amintiri plăcute!
Lidia Somogyi, Micherechi

Comentarii

Trimiteți un comentariu