Ştiri pe scurt…

Medgyesegyháza
Ediţia a XVIII-a a Festivalului Lubeniţei de la Medgyesegyháza va avea loc în perioada 3–5 august. În programul celor trei zile vor figura concursuri distractive şi sportive pentru diferite generaţii, concerte de muzică uşoară, etc. În ziua de duminică, 5 august, după amiază de la ora 14.00, va fi organizat programul cultural al naţionalităţilor. La invitaţia Autoguvernării Româneşti din oraş, pe scena mare a Festivalului Lubeniţei, ansamblul din Şiria va prezenta dansuri populare româneşti.

Budapesta
Institutul Cultural Român din Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Comerţului şi al Industriei Turistice şi Enoteca de Savoya din Timişoara deschide la Budapesta expoziţia itinerantă Barrique Art: De Gustibus, în perioada 7–8 august. Evenimentul va oferi o dublă surpriză publicului invitat în 7 august, de la ora 19.00, la sediul ICR Budapesta (1145 Budapesta, str. Izsó, nr. 5), pentru a vedea 14 dintre fabuloasele butoaie transformate de artiştii români în obiecte de artă, precum şi să guste vinuri din zona Banatului, de la Petrovăsâla. În 8 august, ora 18.00, expoziţia cu alte 8 butoaie-obiect şi lucrări de artă va fi vernisată la sediul Muzeului Comerţului şi al Industriei Turistice (1036 Budapesta, Piaţa Korona nr. 1), asociată cu degustare de vinuri ungureşti.

Apateu
În biserica ortodoxă română din Apateu au început lucrările de restaurare a picturii în zonele unde aceasta a fost afectată de scoaterea igrasiei din pereţi, în special în zona de sub turnul bisericii. Fondurile necesare lucrărilor pentru izolarea igrasiei au fost primite de la guvernul ungar, iar cheltuielile pentru refacerea picturii sunt asigurate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Bucureşti şi de Parohia din Apateu. Preotul paroh, protopopul Origen Sabău ne-a informat că la începutul lunii august pictura va fi refăcută de aceiaşi pictori care au efectuat-o cu ani în urmă la pictarea bisericii.

Săcal
Autoguvernarea Românească a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o excursie în România. Preotul paroh Ionuţ Negrău ne-a informat că la excursie a participat şi un grup de credincioşi de la parohia Săcal, iar printre obiectivele vizitate s-au aflat şi două mănăstiri: Mănăstirea Izbuc, jud. Bihor şi Mănăstirea Râmeţ, jud. Alba. Excursia s-a realizat cu un sprijin financiar obţinut prin concurs de la Fondul „Wekerle Sándor” de la Budapesta. Cu amănunte vom reveni în numărul următor.

Bihor
Conform informaţiilor primite de la preotul Cosmin Pop, parohul a patru biserici din Bihorul unguresc, în luna august orarul slujbelor la parohiile pe care le administrează este următorul: duminică, 5 august, de la ora 9.00, va oficia Sfânta Liturghie în biserica din Peterd, pe 12 august va sluji la biserica din Vecherd, a treia duminică din lună, pe 19 august se va afla în mijlocul credincioşilor din Jaca, iar în duminica din 26 august, la biserica din Darvaş. Slujbele care se fac de sfintele sărbători care cad în cursul săptămânii vor fi oficiate la biserica din Jaca.

Comentarii